Малката германска провинция Саар решава за 4-ия мандат на Ангела Меркел

  • 26 март 2017 10:38

  • 1081
  • 4
Малката германска провинция Саар решава за 4-ия мандат на Ангела Меркел
© gettyimages (архив)

Германците в малката западна провинция Саар днес гласуват в избори, които може да притеснят канцлера Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и да повлияят на шансовете й да спечели четвърти мандат на националните избори, съобщава Ройтерс.

Днешният вот е първият от общо три регионални вота преди националния на 24 септември. Той е първият електорален тест за новия лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден, който вдъхна нови сили на партията с обещание да се справи с неравенството, от което са недоволни много избиратели, уморени от управлението на Меркел.

В момента Саар се управлява от голяма коалиция между Християндемократически съюз (ХДС) на Меркел и социалдемократите. Проучвания обаче показват, че след днешния вот е възможна клоняща наляво коалиция между ГСДП, радикалната левица в лицето на партия "Левите" и Зелената партия. Ако "зелените" не успят за спечелят достатъчно гласове, не е изключено да се стигне до коалиция между социалдемократите и левите.

Трипартийна лява коалиция в Саар би била третата на регионално ниво след Берлин и Тюрингия и може да даде импулс за подобен съюз на национално ниво, посочва Ройтерс. Според социологически проучвания 44 процента от избирателите в Саар биха искали следващото правителство да се ръководи от социалдемократите и само 33 процента са за Меркел, при чието управление в Германия се радват на икономически растеж и висока заетост, но се задълбочи неравенството между бедни и богати.

Шулц се опитва да спечели недоволната работническа класа с послания за социална справедливост. ГСДП, "Левите" и Зелената партия се споразумяха да не се нападат по време на кампанията, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1081 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.03.26 | 15:40

3
Шулц не е цвете за мирисане изобщо , но бабата Меркел е за категорично изхвърляне ! Политиката и е пълна катастрофа !

2017.03.26 | 15:41

4
не е цвете, А СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ КРАДЕЦ затова германците избират МЕРКЕЛ!

2017.03.26 | 15:40

2
Нейния подопечен Боко Тиквата също ! Осра се !

2017.03.26 | 14:35

1
ВСЕ ЕДНО НОВИНИТЕ ЗА ТРЪМП И ХИЛЪРИ. ТРЪМП УЖ ГУБЕШЕ СПОРЕД КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ПРАСЕТА. ЧЕСТИТА ПОБЕДА НА МЕРКЕЛ

Добави коментар

Водещи новини