Препитват мераклиите за СУ по история и география

  • 26 март 2017 07:24

  • 4388
  • 0
Препитват мераклиите за СУ по история и география
© Novini.bg

Кандидатстудентските изпити по история на България и по география от предварителната сесия в Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" ще се състоят днес. Изпитът по история е от 9.00 часа, а по география - от 14.00 часа.

По история на България изпитът е от два компонента. Първият е за развиването на тема по даден исторически проблем, а вторият е тест. Времетраенето на изпита е четири астрономически часа. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за 11-и клас на средните училища. В нея са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество във времето от края на седми до средата на 20-и век.

Изпитната комисия ще формулира темите и вариантите на теста в деня на изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по история на България. При започването на изпита ще се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент ще има право да избере и да пише по една от тях, както и по един от тестовите варианти. Тестът ще включва въпроси от отворен и затворен тип от областта на политическата, стопанската, църковната и културната история на България през Средновековието, Възраждането и Новото време.

Основните цели на изпита са да провери историческите знания на кандидат-студентите, предвидени в държавните образователни изисквания, както и уменията им за създаване на аргументиран текст по определен проблем и нивото им на владеене на книжовния български език.

Изпитът по география е върху учебния материал от задължителната и профилираната подготовка по предмета "География и икономика". Изпитът е във вид на тест от 100 въпроса, от които 40 са от учебния материал за девети клас, а останалите 60 - от учебния материал за десети клас.

Тестът ще съдържа задачи за географски факти, обекти, явления и процеси, както и за тяхното анализиране, интерпретиране и сравнение. Всеки въпрос ще има само един верен отговор от четири възможни отговора, отбелязани в теста с буквите А, Б, В и Г. Верните отговори трябва да се нанасят със син химикал на отделна бланка, а не на самия тест, чрез ограждане с кръгче на една от четирите букви - А, Б, В, Г, за възможните отговори на съответния въпрос. Непопълнен отговор в бланката за съответен въпрос, или ако са оградени повече от един отговор на един въпрос, ще се счита за грешен отговор. Отбелязването на верния отговор в бланката по друг начин, освен чрез ограждане с кръгче, също ще се счита за грешен отговор.

При отказ от отговор, който вече е бил отбелязан на бланката, кандидат-студентът трябва да използва знака Х. Всеки верен отговор ще носи по 1 точка. Максималният брой точки от теста ще е 100. Изпитът по география ще продължи три часа. Правилните отговори от него ще бъдат публикувани в сайта на Софийския университет няколко часа след края на изпита.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4388 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини