Китай отмени забраната за внос на бразилско месо

  • 25 март 2017 19:11

  • 1467
  • 0
Китай отмени забраната за внос на бразилско месо
© gettyimages (архив)

Китай отмени временната забрана за внос на бразилско месо днес, след разяснения по нередностите, разкрити при полицейско разследване за предполагаемо подкупване на санитарни инспектори, съобщи бразилският министър на селското стопанство Блайро Маги, цитиран от Ройтерс.

Китайските власти ще оставят в сила забраната само за един завод за пилешко месо в южния бразилски град Парана, съобщи друг високопоставен бразилски представител. Източници в Китай посочиха, че Пекин е забранил вноса на месо, одобрено от седем бразилски ветеринарни експерти. Отмяната на забраната е резултат на огромните усилия на Бразилия да обясни, че разследването е било насочено срещу поведението на отделни лица, а не срещу качеството на месото, посочи Маги пред Ройтерс. Китай прие обясненията ни и ние ще продължим да изпращаме продукти там без ограничения с изключение на заводите, чиято продукция ние решим да спрем, допълни той.

Решението на Китай да отмени ограниченията за вноса на месо от Бразилия показва надеждността на бразилската санитарната система за контрол, коментира днес бразилският президент Мишел Темер, цитиран от ТАСС. Говорител на Темер посочи пред Ройтерс, че бразилският държавен глава планира да се обади на Си Цзинпин в близките дни. Бразилия е най-големият доставчик на говеждо в Китай, като покрива 31 процента от вноса на този продукт през първата половина на миналата година. Освен това според данни на селскостопанското министерство на САЩ Бразилия задоволява 85 процента от нуждите на Китай от пилешко месо.

Вносът на бразилско месо възобнови и Египет - два дни след като въведе ограничение, докато не бъде потвърдено, че продукцията е годна за консумация. Чили също отмени днес ограничения за внос на бразилско месо, информира Франс прес. Вчера обаче хонконгските власти наредиха да бъдат изтеглени месни продукти, доставени от бразилски заводи, които са въвлечени в скандала с негодното месо.
ЕС обяви вчера, че всички пътуващи към Европа пратки с месо на засегнатите от скандала месокомбинати ще бъдат върната, припомня Франс прес.

На 17 март бразилската федерална полиция арестува над 30 души, участвали в мащабна престъпна група, която продавала хранителни продукти с изтекъл срок на годност и най-вече месо. Обект на разследването, водено близо две години, са били най-големите бразилски компании за производство на месна продукция, работещи не само на вътрешния пазар, но и на външния. Според следствието престъпниците са били в сговор с представители на надзорните органи на земеделското министерство на Бразилия, които срещу подкупи са издавали сертификати за качество без проверка на продуктите. Скандалът опетни репутацията на Бразилия като най-голям износител на месо в света с продажби, възлизащи на близо 14 милиарда долара миналата година. В тази индустрия са наети общо 4 милиона работници.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1467 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини