Десетки цивилни жертви в Мосул

  • 25 март 2017 16:10

  • 5017
  • 3
Десетки цивилни жертви в Мосул
© gettyimages (архив)

ООН изрази дълбока загриженост днес от съобщенията за трагичен инцидент в битката за иракския град Мосул, при който са загинали голям брой цивилни, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

"Шокирани сме от този ужасен брой жертви", посочи в специално изявление Лиз Гранд - хуманитарен координатор за Ирак. Местни служители и жители съобщиха в четвъртък, че десетки хора са били погребани под развалините на рухнали сгради след въздушно нападение срещу джихадисти от "Ислямска държава" в квартал Ал Агхават ал Джадида. Атаката причинила огромна експлозия и все още се вадят тела изпод развалините.

Иракските правителствени сили са обявили днес пауза в кампанията си за превземане на Западен Мосул поради високия брой на цивилни жертви, съобщи говорител на силите за сигурност, цитиран от Ройтерс. Жители, бягащи от обсадените райони, разказват за въздушни удари на иракските ВВС и на водената от САЩ антиджихадистка коалиция, при които се разрушават сгради и загиват много цивилни. Джихадистите използват също така цивилни като живи щитове и откриват огън по тях, когато те се опитват да избягат от зоните под техен контрол, разказват хора, успели да избягат. Над 200 000 души са били принудени да напуснат домовете си заради битката за изтласкване на "Ислямска държава", допълва Франс прес.

Офанзивата срещу Мосул продължава вече близо 6 месеца. Източната и половината от западната част на града вече са под иракски контрол. През последните две седмици обаче напредването на иракските сили се забави, тъй като битките вече се водят в тесните улички на Стария град около джамията "Ал Нури". Именно тук лидерът на ИД Абу Бакр ал Багдади през 2014 г. обяви своя халифат, простиращ се върху обширни райони от Ирак и Сирия.

"Резкият ръст на броя на цивилните жертви през последните дни ни принуди да спрем операциите и да преразгледаме нашите планове", каза говорител на федералната иракска полиция. "Време е за обмислим нови планове за настъплението и да преосмислим тактиката си. Нужни са ни хирургически точни удари по терористите, които да не причиняват странични жертви сред жителите", добави той.
В армейско изявление, публикувано в държавния вестник "Ал Сабах", се казва, че занапред операциите ще се извършват от сухопътни сили, специално обучени за война в градски условия и за защита на цивилните. Бягащи жители описват условията в обсадения град като ужасяващи - няма ток, нито вода, нито храна. Според хуманитарните агенции в западната половина на Мосул остават около 600 000 души.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5017 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.03.31 | 15:19

3
Щом са хамериканците може..!! ООН само прави вятър..!

2017.03.31 | 15:19

2
Алооо, защитниците на човешките права - дека сте, бре?!
Руско

2017.03.31 | 15:19

1
За отявлените русофоби следва да се отбележи, да не се притесняват от големият брой цивилни жертви, защото виновни са джихадистите, иракските ВВС, но не и дроновете на САЩ и Англия. Все пак великите сили не грешат, нали?!

Добави коментар

Водещи новини