Атентаторът от Лондон бил известен с прозвището Вампира

  • 24 март 2017 21:06

  • 7052
  • 3
Атентаторът от Лондон бил известен с прозвището Вампира
© Gettyimages

Атентаторът от Лондон е бил известен с прозвището Вампира, защото обикалял улиците през нощта, облечен в черни дрехи, съобщи в. “Дейли мейл”.

Той бил учител по английски и градинар, радикализирал се в затвора.

На 22 март Халид Масуд прегази с кола десетки хора на моста “Уестминстър”, след което се вряза с нея в портала на оградата край парламента. 52-годишният вълк единак уби 4-ма души и рани 40. Минути преди атаката екстремистът си писал с някого в мобилното приложение “Уотс ап”, съобщи в. “Дейли мейл”. Това кара властите да смятат, че той е бил част от джихадистка мрежа за атентати.

“Лондон не е това, което беше”, заявил Масуд часове преди касапницата на персонала на евтин хотел в Брайтън. Пред служителите той се държал любезно и им казал, че има планове да пътува за столицата. Платил с истинската си кредитна карта за престоя. Ял кебап вечерта преди да извърши зверствата в сряда. Властите сега се опитват да разберат кои сайтове е посещавал по време на престоя си в хотела.

Сн. Police.uk

Истинското име на фанатика е Ейдриън Елмс, през годината той го е сменял няколко пъти. Терористът, чийто баща е тъмнокож, а майка му - бяла, е роден в графство Кент точно на Коледа през 1964 г. Бил отгледан само от майка му Джанет, която го ражда на 17 г. Когато тя се омъжила за втори път, Ейдриън променил фамилията си на Аджао. Семейството се преместило в Търнбридж Уелс. Той е израснал в града и има двама полубратя. Посещавали местната църква, докато бил малък. Полицията обяви, че майка му е много разстроена и категорично няма да коментира случилото се. Тя продава ръчно изработени чанти и възглавници в Западен Уелс.

Ейдриън има дълго криминално досие още от тийнейджър, въпреки че е описван като блестящ студент и изключителен спортист. В гимназията бил единственото чернокожо дете и често ставал обект на расистки подигравки. Негови съученици си спомнят, че той винаги се опитвал да бъде център на вниманието. Джихадистът има диплома по икономика. За последен път е бил в затвора през 2003 г. Попаднал там след расистки скандал, при който ударил с нож в лицето мъж пред старчески дом в Ийстбърн. Излежавал е кратки присъди в 4 различни затвора. Именно в този период бащата на 3 деца приема исляма и сменя името си на Масуд. След като излиза на свобода, прекарва 4 г. в Саудитска Арабия, където преподава английски на служители в Главното управление на гражданската авиация в Джеда. През 2004 г. се жени за мюсюлманката Фарзана Малик. Смята се, че тя може също да е повлияла за радикализирането му. Не е ясно какво се случва с брака им, тъй като, преди да умре, съпруга му е 39-годишната Рохей Хидара, която сега живее в Олимпийското село в източната част на Лондон.

В родината си ислямистът също работи като учител. След като се връща във Великобритания през 2009 г., се мести в различни терористични огнища в страната. Няколко години британските служби го разследвали за насилие и екстремизъм. Тогава той обаче е бил третиран като периферна фигура. Семейството му живяло повече от 2 г. - до 2013-а , в Лутън, където често идвал Анджем Чудари - влиятелният проповедник, който сега е в затвора за терористична дейност.

На 17 март ислямистът станал дядо, пише в. “Дейли телеграф”.

В автобиографията си терористът се описва като британец, приятелски настроен, отзивчив и добър слушател. Масуд е бил и фитнес фанатик. Хвалел се, че през последните 15 г. тренирал по 4-5 пъти на седмица. Малко преди атаката Масуд зарязва семейството си и се мести в апартамент в Бирмиган, където хората го знаели като върл фен на “Манчестър Юнайтед”. Там съжителствал с още няколко мъже, които са задържани във връзка с нападението в Лондон. Халид Масуд е на 52 години, тоест близо 2 пъти по-възрастен от повечето от нападателите напоследък.

В изявлението, с което “Ислямска държава” пое отговорност за атентата, групировката окачестви Масуд като “войник”, откликнал на нейния “призив”.

Британската полиция е арестувала още двама души при разследването на нападението над парламента в Лондон, съобщи Ройтерс. Шефът на службата за борба с тероризма Марк Роули съобщи, че общо 9 души са хванати след нападението в сряда, в което бяха убити 5-има души, в това число извършителят. Десети задържан е бил пуснат под гаранция, съобщи Би Би Си. Марк Роули допълни, че разследването се фокусира върху разбиране на мотивите на нападателя, подготовката и евентуални съучастници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7052 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2017.04.03 | 11:02

3
Това е единственото което дава мюсулманската религия.... убийдтва, скръб и печал. Тази религия не може да съществува сама без други религии, няма да имат кого да убиват. Една дума е достатъчна за тях .... ИЗМЕТ
Бачо Киро

2017.03.26 | 08:18

2
Ама "Вампира" е агентурния му псевдоним?
щдвя

2017.03.26 | 08:17

1
пумашки изповядвана религия , пумашки действия

Добави коментар

Водещи новини