Пет бебета са се родили ин витро за пет месеца с финансовата помощ на Столичната община

  • 24 март 2017 12:39

  • 4112
  • 0
Пет бебета са се родили ин витро за пет месеца с финансовата помощ на Столичната община
© GettyImages/Gulliver

Пет бебета - четири момчета и едно момиче, заченати ин витро, с финансовата помощ на Столична община, се родиха в София от 24 октомври 2016 г. до 22 февруари тази година, съобщиха от общинския пресцентър.

Още две жени очакват да станат майки за първи път през юли, след като са заченали ин витро. Това е равносметката от донорската програма на Столичната община за подпомагане на жени с репродуктивни проблеми, която започна през втората половина на 2015 година. Тя е създадена съвместно с организациите "Майки за донорството" и "Искам бебе".

От всички кандидатствали досега 44 двойки специализираната комисия към Столичната община одобри 41 семейства, три не отговаряха на условията.
Общината отпуска средства за ин витро-процедури с донорски яйцеклетки, за които не е предвидено финансиране от Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването. Освен това, по общинската програма могат да кандидатстват жени до 50-годишна възраст, докато по линия на министерството пределната възраст е 43 години.

За трета поредна година в бюджета на Столичната община са предвидени 70 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Желаещи има, но жените, решили да дарят свои яйцеклетки, са малко, посочват здравните специалисти. Условието за донорите е да са на възраст до 35 г. и да имат поне едно родено дете.

След като специализираната комисия към Столичната община одобри кандидатстващите по програмата семейства, срокът за извършване на ин витро-процедурите вече е една година /до миналата година той бе шест месеца/. Програмата на общината финансира както самата ин витро-процедура, така и съпътстващите интервенции.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4112 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини