В Германия бе заловен предполагаем член на ИД

  • 24 март 2017 07:49

  • 2218
  • 0
В Германия бе заловен предполагаем член на ИД
© gettyimages (архив)

Мароканец, срещу когото е била издадена европейска заповед за арест, бе задържан в Германия и предаден вчера на португалските власти, които го подозират, че принадлежи към групировката "Ислямска държава", съобщиха прокуратурата и съдебната полиция в Лисабон, цитирани от АФП.

Заподозреният бе поставен под временен арест, след като бе разпитан в рамките на разследването за "присъединяване и подкрепа за международна терористична организация (Даеш-ИДИЛ)". Той е обвинен също така в набиране на джихадисти и финансиране на тероризъм, посочи в комюнике прокуратурата. Този 63-годишен мъж, живеещ в района на град Авейру, е един от двамата заподозрени, срещу които португалската съдебна полиция води разследване за "международен тероризъм".

Според местната преса задържаният се казва Абдесалам Тази, бивш марокански полицай, получил през 2013 г. статут на бежанец в Португалия, където се запознава с млад сънародник, Хишам ел Ханафи. Този 26-годишен мароканец бе арестуван във Франция миналия ноември, уточни за АФП запознат с разследването източник. Френските власти тогава съобщиха, че са осуетили отдавна планиран атентат, благодарение на залавянето на седем души в Страсбург и Марсилия.

Последвайте канала на

БТА
2218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини