Гардиън: Нападението срещу парламента е трагедия, но не е заплаха за демокрацията

  • 23 март 2017 09:13

  • 3205
  • 2
Гардиън: Нападението срещу парламента е трагедия, но не е заплаха за демокрацията
©

Нападението пред парламента е трагедия, но не е заплаха за демокрацията, пише британският в. "Гардиън".

Макар че посегателство срещу центъра на демокрацията предизвиква особено силно възмущение, а смъртта на жертвите е трагична, нападателят не успя да проникне в парламента. Мерките за сигурност бяха подложени на изпитание и доказаха ефективността си, макар че в един оживен модерен град абсолютна сигурност не може да се гарантира.

Първоначалната цел на подобни инциденти е да предизвикат хаос, но извършителят, чиито мотиви засега са неизвестни, не е целял само да разруши една стена или да причини жертви. Можем да приемем, че е очаквал деянието му да получи голяма гласност.

Целта му може всъщност да е била да всее страх, да изпробва устойчивостта на демокрацията и ако може, да я принуди да промени поведението си. Нашият отговор на подобни инциденти не трябва да е свръхреакция, пише британското издание и припомня, че вчера бе и годишнината от ислямистките нападения в Брюксел.

Реакцията тогава беше изключителна и европейските медии и политици изпаднаха в истерия. Ислямска държава не можеше и да се надява на по-добър "мегафон".

Терористите са безпомощни без помощта на медиите и тези, които ги подхранват с думи и дела. В наръчника "Тероризъм: как да реагираме" университетският преподавател Ричард Инглиш посочва, че така наречената заплаха за демокрацията, за която политиците обичат да говорят в подобни моменти, не се изразява в щетите и кръвопролитията, а в опасността "да провокира зле обмислени, пресилени и контрапродуктивни действия на държавата". Това поставя тези, които решат да бъдат провокирани, в особена ситуация.

Терористите могат да постигнат целите си само ако медиите реагират така, както те искат, изтъква "Гардиън".

Фактът, че свързаните с тероризъм инциденти са рядкост в тоталитарните страни, които цензурират медиите, показва ключовата роля на публичността в методологията на терора. Въпреки това спирането на подобни новини не може да бъде оправдано в едно свободно общество. Но всяко решение да се публикува новина включва избор и преценка. Това не е цензура - за тези, които искат публичност за извършеното от тях, разликата между горната и долната част на страницата е от небето до земята. Ако намерението е не просто да бъдат убити неколцина души, а с този акт да се сплашат мнозина, медиите са необходимият съучастник. Не самият акт разпространява ужаса, а репортажите, предаванията, редактираното му отразяване, решението да му се придаде известност.

Атентатите, извършвани от самотни терористи, са най-голямото предизвикателство за силите за сигурност, отбелязва в. "Гардиън" в друга статия. През последните три години британските разузнавателни служби предотвратиха 12 терористични атентата, но кошмарът им се материализира с 13-ият. Ислямска държава, притисната в базите си в Мосул и Ракка, от месеци призовава поддръжниците си да извършат атентати в Европа. Самотният нападател често е най-труден за разпознаване като потенциална заплаха.

В групировки като Ал Каида може да се проникне, финансите им могат да бъдат проследени, но човек, който действа сам, може да е трудно предвидим, преразказва БТА статия в "Гардиан"

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3205 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.23 | 14:57

2
Не е заплаха ли, ако бяха убили твой близък човек тогава друго щеше да говориш...

2017.03.23 | 14:57

1
"не е заплаха за демокрацията". Абе тия в европа всичките ли са безмозъчни?

Добави коментар

Водещи новини