Нападенията с коли и камиони - лесни за организиране, трудни за предотвратяване

  • 23 март 2017 07:06

  • 6484
  • 1
Нападенията с коли и камиони - лесни за организиране, трудни за предотвратяване
© Getty Images

Нападенията с коли срещу пешеходци са лесни за организиране и трудни за предотвратяване, обобщават ДПА и Ройтерс по повод атентата вчера в Лондон.

На територията на Европа в последните няколко години бяха извършени няколко подобни нападения, припомня ДПА.

На 19 декември 2016 г. радикализираният тунизиец Анис Амри открадна полски камион и го вряза в множество на коледен базар в Берлин. Загинаха 12 души. Разследването показа, че Амри е бил последовател на Ислямска държава, която пое отговорност за атаката.

На 28 ноември 2016 г. студент от щатския университет на Охайо вряза кола в група пешеходци. После излезе от колата и атакува хората с касапски нож. 11 души бяха ранени. Ислямска държава пое отговорност за тази атака.

На 14 юли 2016 г. мъж вряза камион в множество на крайбрежния булевард в Ница и отне живота на 86 души. Над 200 души бяха ранени. Ислямска държава каза, че нападателят е неин последовател.

На 20 юни 2015 г. двадесет и шест годишен мъж вряза кола в хора в град Грац и уби трима души, а рани 34 души. После съд прецени, че психическото му състояние не позволява той да бъде съден.

На 30 април 2009 г. мъж се опита да вреже автомобила си в открит автобус в холандския град Апелдорн, с който пътуваше кралското семейство. Той не успя да рани нито една от знатните персони, но уби 7 души и рани 10 души, наблюдаващи преминаването на кралската фамилия по повод празник на монархията.

Нападенията с превозни средства излизат евтино, не се нуждаят от специална подготовка, могат да бъдат извършени от всеки, казва френският депутат социалист и експерт по борбата с тероризма Себастиен Пиетрасанта. Той припомня, че тези нападения често пъти са дело на един човек и могат да бъдат и спонтанна проява, предаде Ройтерс.

Някои от нападенията от този тип имат ужасяващи последици - като това в Ница, където убитите бяха десетки, а ранените стотици.

Ислямска държава насърчи читателите на своето онлайн списание Румиях да извършват точно този тип нападения.
Атаките с коли, камиони и други превозни средства са познато явление в Близкия изток. През 2008 г. палестинец вряза булдозер в коли на улица в Ерусалим преди визита на тогавашния американски кандидат-президент Барак Обама. Ранени бяха 16 души.

През януари на настоящата година палестинец вряза камион в група израелски военни в Ерусалим и уби четирима от тях. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че вероятно нападателят да е бил вдъхновен от ИД.

При подобни нападения мястото може да е такова, че да има религиозно значение - християнски коледни базари, или да е в близост до национален обект - парламент, припомнят експерти.

Според Жан-Шарл Бризар, президент на Центъра за анализи на тероризма, нападения с коли и камиони са ценени много от терористите, защото са по-смъртоносни от нападенията с нож и мачете.

Според Тайсън Баркър, програмен директор на германския мозъчен тръст Институт Аспен, е трудно да се предвиди какви ще са последиците от лондонската атака. Нападението срещу социален център в Сан Бернардино през декември 2015 г. накара Доналд Тръмп, по онова време кандидат-президент, а сега вече президент на САЩ, да обещае забрана за мюсюлманите да влизат в страната. Нападението в Берлин пък накара Германия да промени политиката си на видеонаблюдение и мерките по отношение на подозрителните кандидати за убежище.

Говорителят на министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия Мансур ат Турки неотдавна предупреди, че когато ИД и Ал Каида бъдат разгромени в Сирия и Ирак, то никой не знае къде ще отидат техните бойци.

Мисля, че навлизаме в следваща фаза на тероризма, която е чрез социалните медии и на така наречените терористи единаци, предупреди той.

Последвайте канала на

БТА
6484 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.04.05 | 15:31

1
Приятна работа на всички международни шофьори,карайте и спете спокойно в металните бутки.

Добави коментар

Водещи новини