Тилърсън: Победата над "Ислямска държава" е задача номер едно на САЩ в Близкия изток

  • 22 март 2017 19:19

  • 3575
  • 3
Тилърсън: Победата над "Ислямска държава" е задача номер едно на САЩ в Близкия изток
© Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза днес, че победата над "Ислямска държава" (ИД) е цел номер едно на Вашингтон в Близкия изток, предаде Ройтерс.

В реч пред висши представители на 68 държави от международната коалиция срещу ИД в Сирия и Ирак той каза, че задачата през следващата фаза на борбата срещу джихадистката групировка е нейното "регионално елиминиране чрез военна сила".

На срещата в Държавния департамент първият дипломат на САЩ подчерта, че неговата страна ще засили натиска върху ИД и Ал Каида и ще полага усилия за създаване "чрез примирия на временни зони за сигурност" за да може бежанците да се върнат по домовете през следващата фаза за унищожаването на групировката по места.

Тилърсън не уточни къде ще бъдат създавани такива зони, отбеляза Ройтерс. Агенцията коментира, че създаването на зони за сигурност може да свали задръжките на САЩ за военна намеса в Сирия и да бъде знак за голямо отстъпление от предпазливия подход на предишното правителство на Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият. Ще бъде необходима засилена въздушна подкрепа от САЩ или съюзниците, в случай че президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския избере да наложи зони забранени за полети, а може би ще бъдат необходими и сухопътни сили, за да защитават цивилните в тези зони.

В речта си Тилърсън прикани страните в коалицията срещу ИД да увеличат своята военна и финансова помощ за борбата срещу джихадистите, допълни ДПА.

"САЩ ще изпълнят своята част, но обстоятелствата на място изискват повече от всички вас", каза той. Според него сега е времето за укрепване на "споделената сигурност и инвестиране в борбата, в която всички ние имаме залог". Държавният секретар призова също за сътрудничество извън бойното поле, вкл. споделяне на разузнавателна информация, наблюдение на общи граници и усилия за ограничаване на възможностите на джихадистите да вербуват последователи чрез интернет.

По данни на Държавния департамент на САЩ от създаването си през 2014 г. настоящата антитерористична коалиция е отпуснала 22,2 милиарда долара за стабилизираща помощ, потенциал за обезвреждане на мини, икономическа подкрепа и хуманитарни помощи в Ирак и Сирия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3575 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бачо Киро

2017.04.05 | 20:17

3
Задачата е насочване на сърцядите на изток.Това ви е задачата.
Веселин Василев

2017.04.05 | 20:16

2
Ами разберете се с руснаците дявол да Ви вземе.
Веселин Василев

2017.03.24 | 21:40

1
Модераторе престани.

Добави коментар

Водещи новини