Правосъдният министър погна частен съдебен изпълнител

  • 22 март 2017 15:49

  • 21973
  • 3
Правосъдният министър погна частен съдебен изпълнител
© Getty Images (Архив)

Правосъдният министър Мария Павлова иска образуване на дисциплинарно производство срещу ЧСИ Ани Янакиева за констатирани нарушения по изпълнително дело срещу „Напоителни системи“ ЕАД.

Повод за проверката, извършена от Инспектората към министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт (ЗСВ), е подадена жалба от „Напоителни системи“ ЕАД, срещу действията на ЧСИ Янакиева по образувано от нея изпълнително дело срещу дружеството и насочване на принудителното изпълнение срещу малки водноелектрическа централа „Кошарник“ и имоти намиращи се в землището на монтанското село Смирненски.

Някои от по-важните нарушения, констатирани от Инспектората по представените от ЧСИ копия от документи, могат да бъдат обобщени до следните:

В нарушение на разпоредбите в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) ЧСИ Янакиева не е прекратила изпълнителното производство, образувано на 21 април 2012 г., при условие, че взискателят не е поискал повече от 2 години извършване на изпълнителни действия. Последното действие на взискателя е от 5 август 2013 г., а изпълнителното производство е продължило с действията на ЧСИ на 7 март 2016 г.

ЧСИ Янакиева е нарушила и друг текст на ГПК, разпоредба на Закона за частните съдебни изпълнители, както и Етичния кодекс на ЧСИ според които ЧСИ Янакиева е следвало сама да се отстрани от изпълнителното дело и да не привлича, като присъединен взискател, по изпълнително производство собствената си дъщеря.
От началото на мандата си министър Мария Павлова е внесла в Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители 6 искания за образуване на дисциплинарни производства във връзка с констатирани нарушения по изпълнителни дела на различни ЧСИ, както и е направила 4 препоръки към ЧСИ във връзка с констатирани недостатъци по изпълнителни дела.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
21973 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
debitor

2017.03.24 | 10:07

3
абе въобще да се махат ЧСИ - тата и ДСИ- тата. Най - голямото нарушение е, че искат да събират парите от клетите длъжници, които в същото време си имат единствено жилище, единствени вещи и гарантирано получаване на Минимална заплата. Пази боже да не ставаме кредитори.

2017.03.23 | 10:12

2
Айде бе, ти да видиш чудо! И докъде ще го гони, да не стане като с Христо Бисеров.
Бългериян Тупан Техник

2017.03.23 | 10:12

1
Абе трябва спешна проверка на всички ЧСИ-та това е БАШИБОЗУК БЕЙ никой ме го контролира хиляди своеволия и нарушения. БРАВО МА МИНИСТЪКАТА ама да направи проверка на всички ЧСИ-та там злоупотребите с власт саКОЛОСАЛНИ!!!!!

Добави коментар

Водещи новини