Поскъпнето с 30% на природния газ ще се отрази и на цената на хляба

  • 21 март 2017 17:45

  • 1603
  • 5
Поскъпнето с 30% на природния газ ще се отрази и на цената на хляба
© Gettyimages

Ако цената на природния газ се повиши 30 на сто, както предлагат експертите от КЕВР, това ще доведе до увеличение и на цената на хляба и хранителните продукти. Това обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебари и сладкари Мариана Кукушева пред Дарик.

„Това е шоково увеличение за всички сектори и ще се отрази на бизнеса“, коментира Кукушева. Според нея увеличението в цената на хляба ще започне от полето, ще мине през мелницата, ще влезе в хлебозаводите и ще излезе при потребителя със скок по всички нива на производството. Ако има увеличение на цената на природния газ, това ще даде своето отражение и върху цените на всички стоки и услуги, включително и на хляба, обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Това увеличение би се отразило на всички стоки и услуги, на всеки по веригата, каза тя.

"Всеки производител има различна цена. При нас увеличението ще започне от нивата, ще влезе в мелниците, ще мине през хлебопроизводителите, ще отрази върху цената на опаковките. Не ми се мисли как ще приеме това увеличение бизнесът в страната, който прави глобална търговия", каза Кукушева. Тя разкритикува поведението на КЕВР и прогнозира ръст на сивия сектор.

"Лошото в случая е абсолютно безотговорното отношение на цялата КЕВР, защото тя не направи допитване до бизнеса възможно ли е да се поеме такова увеличение", попита Кукушева.

Според нея при такова искане за скок в цената на синьото гориво е редно да се поиска и мнението на социалните партньори в Съвета за тристранно сътрудничество. Такъв тип увеличение на цената на енергоизточник замразява всички инвеститорски намерения, всички планове за увеличение на обема производство и на работните места.

Кукушева призова да бъдат попитани синдикатите за коментар по предложението на експертите от КЕВР и напомни, че профсъюзите са членове на Съвета за тристранно сътрудничество. При планове за такова увеличение тристранката трябва да има мнение, каза Кукушева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1603 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
СЪБУДЕТЕ СЕ!

2017.04.26 | 13:02

5
В цял свят цената на горивата пада, само в България руско-българската енергийна мафия ГЕРБ=БСП ги вдига! За европейска България с №4 за НОВА РЕПУБЛИКА!

2017.04.26 | 13:02

4
Кажете го това на мутрата в магнолиите в Банкя. Няма вече Южен, има Турски поток заради него.

2017.04.26 | 13:02

3
Да викаме сега "само СДС". Каквото Костов не разби и разграби, довърши го Тиквоча.

2017.03.21 | 20:50

2
а на ракйиката ?

2017.03.21 | 20:50

1
Резултат от мутро-седесарския 10-годишен брак.

Добави коментар

Водещи новини