Най-щастливите и най-нещастните държави в света

  • 20 март 2017 16:41

  • 3272
  • 0
Най-щастливите и най-нещастните държави в света
© Getty Images/Guliver

И през 2017 г. България продължава да е сред най-нещастните държави в света, въпреки че подобрява представянето си спрямо миналата година. Това става ясно от публикувания днес Доклад за световното щастие, в който страната ни е поставена на 105-о място от 155 държави. Миналата година България беше на 129-о място в класацията, а през 2015 г. - на 134-о.

Албания е единствената държава на Балканския полуостров с по-нещастно население от българите, а в Европа като по-нещастни се определят единствено украинците, грузинците и арменците. От съседните ни страни Македония е поставена на 92-о място, Гърция е на 87-о място, Сърбия е на 73-о място, а Румъния - на 57-о място. Турция, която миналата година преживя серия от кървави атентати и опит за преврат, заема 69-о място.

Оказва се, че най-щастливите хора живеят в Северна Европа. Три скандинавски държави са на първите три места в класацията, която тази година се оглавява от Норвегия. Тя детронира Дания, която остана на второ място. Следват Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

Световният доклад за щастието е част от Мрежата от решения за трайното развитие (SDSN) - световна програма, създадена от ООН през 2012 г. Той подрежда държавите въз основа на шест фактора - БВП на човек, продължителност на живота и добро здраве, свобода, щедрост, социални помощи и възприятие за корупцията по високите етажи на властта и в бизнеса.

Повече четете ТУК

Последвайте канала на

Novini.bg
3272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини