Германия: Нацистките сравнения на Ердоган са неприемливи

  • 20 март 2017 14:21

  • 7789
  • 2
Германия: Нацистките сравнения на Ердоган са неприемливи
© Getty Images/Guliver

Германия днес отхвърли като неприемливо обвинението на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, че канцлерът Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се прилага нацистки методи срещу турци и турски представители в Германия, предаде агенция Ройтерс.

"Нацистки сравнения са неприемливи във всякаква форма", каза говорител на германското правителство, допълвайки че от Турция зависи да смекчи тона и да избегне влошаване на отношенията между двете държави.

Турският президент отправи в реч в Истанбул в неделя персонални нападки срещу Меркел, като я обвини, че използва "нацистки практики", визирайки решението на германските власти да забранят прояви на турски министри на германска територия по повод предстоящия на 16 април в Турция референдум за увеличаване на президентските правомощия.

Същевременно на брифинг днес говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер заяви, че споразумението между ЕС и Турция за бежанците, като цяло работи, независимо от разногласията по въпроса за забраната на изяви на турски политици в европейски страни, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Споразумението като цяло работи добре. Няма причини тук нещо да се променя", заяви говорителят.

Шефер посочи още, че ако Турция върне смъртното наказание, преговорите за присъединяване на страната към ЕС може да бъдат прекъснати.

"Въвеждането на смъртно наказание определено не отговаря на критериите от Копенхаген, които трябва да бъдат изпълнени за приемане на нов член на общността. Но това не става автоматично, доколкото прекъсването на преговорите се регулира от правила, за това е нужно решение на Съвета на ЕС, прието с квалифицирано мнозинство от гласовете", посочи говорителят на германското МВнР, цитиран от ТАСС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7789 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
az

2017.03.23 | 01:59

2
ха чак сега ли разбрахте че турците са измет
borisov

2017.03.20 | 22:03

1
nie 6te sme izmet na rusnaci i turci dori i japonci

Добави коментар

Водещи новини