Майката на детето чудо от Евровизия: Лидия ме научи да се боря

  • 19 март 2017 21:24

  • 32695
  • 1
Майката на детето чудо от Евровизия: Лидия ме научи да се боря
© Булфото

Лидия е само на 11, но има зад гърба си дузина награди и още повече концерти. Хиляди аплодираха нейния „Вълшебен ден” на Детската Евровизия в Малта, където беше любимка на публиката.

Наричат я дете чудо и славеят на Пловдив. За приятелите си е звездичка. За мама Невяна Лидия е нейният вълшебен божи дар. Чар и харизма плюс невероятно вокално майсторство за тази крехка възраст. Толкова таланти в едно крехко телце си е направо плашещо.

Никой не е по-наясно от майката Невяна Ганева с трудностите в живота на музиканта и рисковете на славата, особено ранната. Невяна е професионална певица с дългогодишен стаж в хора на Ансамбъл „Тракия” и „Мистерията на българските гласове”. Артистичен ген е наследила Лидия и от татко си Иво Ганев, танцьор в Ансамбъл „Тракия”. Талантът при Лидка се проявил удивително рано - преди още да проговори, възпроизвеждала музикални фрази абсолютно вярно от първо чуване. Обяснимо при двама родители, отдадени на изкуството.

В детската вокална група я открила вокалната педагожка Румяна Иванова. Момичето е една от надеждите на известното училище за таланти Арт Войс център. "Не аз съм важната, ние просто я подкрепяме", споделя Невяна пред в. "Марица". Истината е точно обратна - талантливата Лидия има в лицето на мама не само най-близък човек, а взискателен професионалист, който е и пример, и критерий.

Малката чаровница стъпила на сцена на четири години и половина. Въпреки притесненията на майка си, се представила перфектно на концерта. Изпълнила сцената като зрял певец. Съдбата си казала думата, на старта била песен за дъгата - неслучайно върви на вълшебства. "Самата тя е вълшебна - от малка често казвах - вълшебна Лидка. Сетих се за това, след като изпя „Вълшебен ден” на Детската Евровизия", спомня си майката.

Малката звезда е пълна отличничка в Арменското училище ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджиян", където всички я подкрепят и се гордеят с нея. Лидия неслучайно учи в това училище, в гените тече и арменска кръв по майчина линия. Малката певица изпълнява с удоволствие песни на звучния език на прабаба си. Лидия не е създавала сериозни проблеми, не капризничела, била много кротко дете като малка. "Правя забележки, но никога не съм била прекалено строга. Не се е и налагало, тя е изключително интуитивна, веднага усеща, когато е сгрешила. Музикалната дарба е неоспорим факт, но е твърде рано да се смята, че ще стане непременно професионален музикант - може и да не се случи. Трябва да създадем възможности да пее, да е нотно грамотна. Изборът ще е неин след време, но отговорността е наша", споделя Невяна.

Тя предпочита да говори за трогателните моменти, които са преживели с Лидия. Като незабравимия концерт в Казанлък, преди който момичето загубило гласа си. Не можело да се разпее и майката предложила да се откажат. За удивление на всички обаче Лидия не само излязла на сцената, но изпяла „На майка ми” на Лили Иванова така, че залата затаила дъх. "Това изпълнение няма да забравя никога - изключително сложна песен, изпълнена брилянтно от 7-годишно дете. Разплаках се от щастие не толкова заради текста на песента, а защото видях какъв борец е Лидия. Аз не съм такъв борец. А на Евровизия вече знаех какъв е", казва майката.

Семейството живее до църквата „Света Неделя” в подножието на Стария град. Мястото е уникално - когато бият камбаните, звънът им се слива в удивителна хармония. Лидка е влюбена в тази пловдивска симфония от малка. Когато била на 4-5, отишли в църквата с мама, за да види малката откъде точно бие камбаната. Възрастната клисарка се трогнала от интереса на толкова малко дете към божествените звуци. Лидия смело хванала въженцето и разлюляла камбаната, а звънът отекнал над Пловдив. При семейство с толкова ангажименти има много трудности - репетиции, концерти. Помагат приятели, класната на Лидия се отзовава винаги. Въртележката на делника обаче те прави по-организиран и отговорен.

Невяна няма да забрави колко виновна се чувствала, когато не успяла да присъства на решителната финална селекция в конкурса за Детската Евровизия в БНТ. Лидия била доста разстроена, че мама няма да стиска палци зад кулисите. Все пак успяла да чуе последното, победно изпълнение на Лидия. "Интуицията ми говореше, че ще спечели. Това беше изключително важен урок и за двете ни", обяснява майката.

Голяма радост за нея на конкурса в Малта били и топлите отношения на малката пловдивчанка с останалите участници. "В Малта разбрах, че тя е истински музикант, който пее за музиката, за България", споделя майката.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
32695 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.10 | 11:09

1
НЕ СЪМ ТЕ ЧУЛА КАК ПЕЕШ,НО ВЯРВАМ ЧЕ СИ ПРЕКРАСНА. БРАВО,МОМИЧЕТО МИ.КАК МИ СЕ ИСКА ДА МОЖЕХ ДА ТЕ ГУШНА,КАТО МАКА ТИ.ПОЗДРАВИ НА МАМА.ЕМА АРУД

Добави коментар

Водещи новини