2-годишното дете с морбили развило конюнктивит

  • 18 март 2017 13:22

  • 53939
  • 1
2-годишното дете с морбили развило конюнктивит
©

Възможно е по-широко разпространение на морбили след случая с 2-годишното дете от квартал „Столипиново“ в Пловдив. Това каза пред „Фокус“ д-р Моника Троянчева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Още от миналата година РЗИ предупреждава медицинските лица, че в Румъния има случай на морбили, за да може своевременно да се имунизират тези, които имат пропуснати имунизации. „Съвсем наскоро, на 14 март, имаше едно последно предупреждение от Министерство на здравеопазването с предвидени мерки по повод евентуално ограничаване на разпространение на морбили. Връчили сме предписания на общопрактикуващите лекари и на останалите медицински специалисти, с които напомняме да се направят имунизациите на пропусналите. На фона на даването на това предписание и на коментирането на всички тези мерки стана ясно, че вече имаме един положителен случай. Това, което е трябвало да се направи, вече е направено. Сега остава общопрактикуващите лекари да попълнят липсващите имунизации на тези, които са в пациентските им листи“, заяви д-р Троянчева.

Във връзка със случая в Пловдив, тя каза, че 2-годишното дете е в Инфекциозната клиника от 15 март. „То е хоспитализирано след оплаквания по посока на горните дихателни пътища и разстройство. Вчера лекарят, който е бил на визитация, е установил, че детето има развит в клиниката конюнктивит и типичен за заразното заболяване обрив. Специалистът поставя диагнозата „морбили“, обясни д-р Моника Троянчева.

Тя призова родителите, които не са извършили задължителната за 13-месечната възраст имунизация, да я направят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
53939 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПАВЛИНА НИКОЛОВА

2017.03.18 | 19:14

1
Морбили в България има още от 2009г. и то в регион Добрич.Защо не се оповестява,никой лекар "ЛИЧЕН ЛЕКАР"не предупреждава?Съпругът ми се зарази то в болнично заведение и преболедува с доста усложнения.ЗАЩО НЯМА ПО-КРУПНИ МЕРКИ И ПРОВЕРКИ ПРИ ЛЕКАРИТЕ??????????????????

Добави коментар

Водещи новини