Батко оправдан и по второто дело

  • 17 март 2017 17:49

  • 4082
  • 5
Батко оправдан и по второто дело
© Булфото

Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев е окончателно оправдан и по второто дело срещу него. Това става ясно от решението на Върховния касационен съд по казуса, показа справка на "Правен свят".

Обвинението срещу Георгиев е за сключени 5 договора за социологически проучвания, които да дадат представа за обществените нагласи към политиката на Пътната агенция, ремонтите на пътната мрежа, поддръжка и др., за които са плащани средно по близо 20 000 лева. Прокуратурата твърдеше, че договорите били сключени с дружества, които имали съвсем друг предмет на дейност и с тях държавата е била ощетена с почти 100 000 лева.

Обвиняеми по делото бяха и Радослав Колев, председател на студентско читалище "Св. Георги" - Пловдив, и Емилия Попова, шеф на сдружение за "Регионално и европейско развитие на Карлово" и фондация "Евридика 98", с които са сключени част от договорите. Делото срещу тях обаче беше прекратено още в първото заседание пред Софийския градски съд (СГС) поради изтичане на абсолютната давност.

Процесът приключи на две инстанции само за една година, в която и съдия Пенка Велинова от СГС, и състав на САС с председател и докладчик Иво Вапцаров, оправдаха Георгиев. И двете инстанции приеха, че Георгиев е имал право да сключи въпросните договори, освен това по този начин е изпълнявал държавна политика, тъй като до сключването на въпросните договори се е стигнало след инициатива на Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика. Двете инстанции приеха, че въпросните проучвания, свързани с отпуснати пари за почистване на второ и третокласни пътища, в крайна сметка са довели до благоприятен резултат - пътищата били почистени с труда на наети безработни граждани.

Така се слага точка на съдебната сага около Веселин Георгиев, продължила 9 години.

Миналата година той беше окончателно оправдан и по мегаделото за обществени поръчки за над 38 млн. лева, които според обвинението давал на фирми на братята си. Скандалът "Батко и братко" доведе и до спиране на пари за България от различни европейски програми, а делото се превърна в символ на мудно правосъдие.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4082 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Гост

2017.12.02 | 06:48

4
Трябва да дойде румънския специализиран съд. А не нашето подобие на съд , което оправдава престъпниците и осъжда кокошкари само. Срамота за държавата. Как всички престъпници ощетили държавата са оправдани, как???

2017.12.02 | 06:48

5
сега ще осъди и държавата....

2017.12.02 | 06:47

3
И тоя е невинен като престъпниците Костов, Софиянски, Бисеров, Цветанов и др.

2017.04.09 | 17:57

2
Нищо нова под слънцето... Битият си бит...и т.н

2017.04.08 | 08:46

1
ръгни го на кака му

Добави коментар

Водещи новини