1,5 кг накити и 13 700 щатски долара спипаха митничари на Лесово

  • 17 март 2017 14:21

  • 1837
  • 0
1,5 кг накити и 13 700 щатски долара спипаха митничари на Лесово
© Агенция "Митници" (архив)

Недекларирани 13 700 щатски долара с левова равностойност 25 386 лв. и над 1.5 кг бижутерски изделия от злато и сребро задържаха митническите служители на Митнически пункт - Лесово при извършени съвместни проверки с митнически мобилни групи на автобус с пътници и на два леки автомобила, съобщиха от Митническия пункт.

Недекларираната валута е открита в сирийски гражданин с адресна регистрация в Румъния. Нарушителят е влизал в България от Турция с лек автомобил, управляван от турски гражданин. На българския митнически пункт шофьорът и неговият спътник са заявили, че не внасят нищо за деклариране. Митническите служители извършват проверка на автомобила и при личен преглед на пътника откриват в джобове на дрехите му общо 13 700 щатски долара в купюри по 100 долара. При друга митническа проверка на влизащ в страната от Турция автобус, митническите служители от митнически мобилни групи откриват в ръчна чанта на пътуваща в автобуса българска гражданка, недекларирани 399 сребърни накити - гривни, обеци, висулки и др., с общо тегло 970 грама. Още 180 на брой недекларирани накити от бяло и жълто злато с общо тегло 543 грама са иззети при митническа проверка на лек автомобил с румънска регистрация. Колата, марка „Фолксваген“, е пътувала в посока от Турция за Румъния през България. Шофьорът и пътничката в автомобила са заявили, че не пренасят нищо за деклариране.

При последвалата митническа проверка и личен преглед на двамата румънски граждани, митническите служители установят, че шофьорът е укрил в джобове на дрехите си 78 гривни и обеци, а на врата, скрити под яката си, носи 10 синджира. От него са иззети общо 258 грама изделия от бял и жълт метал. Още 92 бижутерски изделия с тегло 285 грама са открити в джобове на дрехите, около шията и по китките на жената в автомобила, която била „накичена“ с 25 гривни и 13 синджира. Според първоначалната експертиза, иззетите изделия са от бяло и жълто злато. Контрабандно пренасяните изделия от благородни метали и недекларираната валута са иззети с протоколи и подлежат на отнемане в полза на държавата. Срещу четиримата нарушители-сирийски гражданин, българска гражданка и двама румънски граждани, са съставени актове по Валутния закон.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1837 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини