Лиляна Павлова: Развитието на туризма в черноморските общини гарантира ръст на доходите (снимки)

  • 16 март 2017 15:11

  • 2299
  • 6
Лиляна Павлова: Развитието на туризма в черноморските общини гарантира ръст на доходите (снимки)
© ПП ГЕРБ

Варна и областта имат прекрасна природа и отлични условия за 4-сезонен туризъм. Този потенциал трябва да се разгърне по оста на общините Бяла, Долни чифлик и Аврен, за да съчетаем летния туризъм с културно-исторически атракции, балнеология, винен туризъм.

Това ще даде нов тласък на местната икономика и ще допринесе за ръст на доходите на хората. За да развиваме добър туристически продукт обаче, трябва да опазим чисто Черно море, като изградим необходимата екологична инфраструктура. Безспорно най-важната част от тези дейности са пречиствателните съоръжения, за да не се допуска изливане на отпадни води в морето, коментира бившият регионален министър и водач на варненската листа на ГЕРБ Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена на кръгла маса, посветена на околната среда и приоритетите на ГЕРБ в сектора.

Във форума, който бе официално открит от кмета на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних, взеха участие Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва, министър на околната среда и водите в кабинета „Борисов 2” и водач на листата с народни представители на ГЕРБ в Бургас, кметове на общини, представители на бизнеса, на строителния и туристическия бранш. В дискусията се включиха и кандидати от листата на ГЕРБ-Варна.

„Създаването на по-добра среда за живот в региона изисква конкретни мерки, част от които ще се обезпечат с европейско финансиране. За Варна чрез европроекти ще се осигури разширяване и модернизация на пречиствателната станция, както и изграждане на канализацията на „Ален мак”. Програмата за развитие на селските райони, ще позволи на общините, които попадат в обхвата й, да се работи по проекти за изграждане на водопровод и канализация. Всички останали населени места - между 2 000 и 10 000 еквивалент жители, които не могат да кандидатстват по европейските програми, ще разчитат на фонда за ВиК инвестиции. Предвидихме го заедно с г-жа Василева като възможност за изграждане на добра довеждаща инфраструктура и за най-малките общини”, обясни Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена и благодари на колегата си за добрата съвместна работа.

Водачът на листата на ГЕРБ в Бургас и министър на околната среда и водите във втория кабинет с премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г - Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва, благодари на Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, на кмета и областен координатор на ПП ГЕРБ-Варна Иван Портних, както и на кметовете от областта за съвместното сътрудничество в процеса на работа помежду им в качеството й на министър.

Снимка: ПП ГЕРБ

„Ние морските хора сме особени. Хора с широк поглед, с амбиции за развитие. Морето ни свързва, дава ни много перспективи за развитие. То ни задължава да се грижим за него, защото икономическото развитие на регионите по Черноморското крайбрежие е с свързано с морето, както и с хората развиващи потенциала на района”, приветства присъстващите на дискусията водачът на листата в Бургас. И изрази задоволството си от преобразяването на Варна: „Огромно удоволствие е, когато влизаш във Варна, да се движиш по обновените улици. Градът цъфти. Хората искат усилията за по-добра градска среда и по-високи доходи да продължат“, коментира Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва.

По време на кръглата маса тя представи приоритетите в сектора, заложени в управленската програма на ГЕРБ. Министърът на околната среда и водите в кабинета „Борисов 2“ коментира, че ПП ГЕРБ ще продължи да надгражда постигнатите резултати: „Обезпечаването на екологичната инфраструктура ще продължи, защото това е важно за защитата и здравето на хората, както и за защитата на природата и растежа на икономиката. Опазването на околната среда не означава стопиране на икономическа инициатива, а спазване на законовата рамка за балансирано развитие“. Василева посочи, че приоритетите в сферата на околната среда се градят на три стълба - природа, зелена икономика и контрол.

„Гарантираме продължаващо обновление и модернизация на екологичната инфраструктура. Продължаваме изграждането и реконструкцията на пречиствателни станции. Ще работим за създаване на национална програма за чиста питейна вода и пречиствателни съоръжения в малките населени места. Ангажираме се ежегодно да подсигурим ресурс от 100 млн. лв. Продължаваме надграждането на новите регионални депа, ще подпомогнем общините и с рекултивация на старите“, акцентира Василева.

Осигуряването на превенция от наводнения е ключов акцент в програмата. Предвижда се още специална програма за подпомагане на общините за ремонтиране на общински язовири.

В програмата е застъпено и разширяване на комплекса от мерки за намаляване замърсяването на атмосферния въздух. „Това е голям проблем, който изисква дългосрочни мерки, мащабни инвестиции, повече зелени системи, подобряване на пътната инфраструктура в населените места. Ще осигурим финансиране за чисто битово отопление, подмяна на горивни устройства и стимулиране използването на екологични транспортни средства“, ангажира се Василева.

Тя засегна и темата за ефективното използване на ресурсите от минерални води на България, като изтъкна, че 80 на сто от тях се разпиляват. В тази посока е стартирана национална програма. „Подпомагаме общините с 50 % безвъзмездно финансиране, защото по този начин ще получат стимули за икономическите инициативи в регионите, ще се създават условия за туризъм, бизнес и работни места. Във Варна има предпоставка за развитие на целогодишен туризъм, използвайки и този ресурс“, категорична бе Василева.

Важен акцент в програмата е определянето и прилагането на национален подход за управление на защитени зони от Натура 2000.
Водачът на листата на ГЕРБ в Бургас акцентира, че за област Варна е гарантирана реализация на проекта за пречиствателната станция за отпадъчни води в курорта „Златни пясъци“. „Разработва се и регионален проект с инвестиции за подмяна и разширение на ВиК инфраструктура в населените места с над 10 000 жители. Гарантираме обезпечаването на Аврен и Шкорпиловци с екологична инфраструктура. Този район е с огромни шансове за развитие. Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена прегърна тази идея и ще се борим и двете за осъществяването й“, каза Василева.

Предвиждат се компостиращи инсталации за регион Провадия, финансиране на ремонти на общински язовири. „За разрешаването на проблема със замърсяването на въздуха във Варна и Девня, общните могат да получат подкрепа чрез проекти за намаляване на замърсяването с фини прахови частици“, допълни Василева.

По време на форума във Варна Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва отчете какво е направено в сферата на околната среда по време на управлението на ГЕРБ. Тя заяви, че са изпълнени мащабни инфраструктурни проекти, свързани с околната среда и опазване здравето на хората. „Погрижихме се за чистотата на Черно море. Подобрихме облика на населените места в България. Въведохме строг контрол - увеличихме 5 пъти глобите за нарушители на екологичното законодателство. Работихме по въпроса за контрола на язовирите – изменихме закона и определихме национален орган, който извършва контрол върху хидротехническите съоръжения.

Осигурихме подкрепа за разработване на находищата на минерални води“, отчете Василева. И добави, че са създадени условия за по-качествен живот на хората и предпоставки за привличане на инвестиции.

51 пречиствателни станции за отпадъчни води са изградени на територията на цялата страна. Построени са 19 депа за управление на отпадъците. Положени са 2600 км водоснабдителна и канализационна мрежа, което се равнява на 6 магистрали под земята.

Стойността на осъществените проекти във Варна е 210 млн. лв.

„Бяха изградени две пречиствателни станции за отпадни води. Положихме 82 км нова водоснабдителна и канализационна мрежа. Изградихме регионално депо в Аксаково. Финансирахме проекти във Виница и в областта – в Долни чифлик, Дългопол и Суворово. Финансирахме 16 проекта за подобряване на средата в малките населени места. Подпомогнахме 6 училища и детски градини. Изпълнихме проекти, свързани с опазването на въздуха. За Варна осигурихме 30 модерни тролея“, отчете Василева.

Осигурено е финансиране за енергийна ефективност и улично осветление. Сред обектите с цялостно обновление са училища, детски градини и музеи.

По време на срещата кметовете от областта изразиха благодарност към Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва в качеството й на министър. Кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова благодари, че във фокуса на програмата е заложено жизненоважното изграждане на пречиствателна станция в Шкорпиловци, което е определящо за инвеститорите.

Водачите на листи във Варна и Бургас - Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена и Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва, поеха ангажимент да се осигури финансиране по програма „Околна среда” за укрепване на свлачището „Трифон Зарезан” и ремонт на панорамния път за Златни пясъци.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2299 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.03.19 | 09:00

6
Да благодарите за процесите, които се случват в Турция. (НЕ си преписвайте дивиденти, вие нямате нищо общо!) Именно това е причината в България да идват повече туристи! Друг е въпроса, как нашата страна се справя с туристопотока, какво предлага, как предлага и съжаляват ли б
Цецо

2017.03.19 | 09:00

5
Време е за промяна №5 Коалиция на Недоволните!

2017.03.19 | 09:00

4
Като гледам пътищата страх ме е да си помисля за туризма.
Веселин Василев

2017.03.19 | 09:00

2
Гарантира - точно - ама ако се вземе в предвид "сивият сектор" какво можеш да кажеш мадам.
Веселин Василев

2017.03.19 | 09:00

3
Нищо не можеш да кажеш.

2017.03.19 | 08:59

1
ОЩЕ МАЛКО ВИ ОСТАВА !!!! ЧАСОВНИКА ТРАКА И ВИ ОТМЕРВА ВРЕМЕТО. ЧУВАТЕ ЛИ ГО ??? ТИК- ТАК ,ТИК-ТАК, ТИК-ТАК !!!!!

Добави коментар

Водещи новини