Основни фирми за изкупуване на тютюн напускат българския пазар

  • 16 март 2017 14:12

  • 5906
  • 0
Основни фирми за изкупуване на тютюн напускат българския пазар
© МЗХ

Основни фирми, изкупуващи тютюн на територията на страната, напускат българския пазар, а по-малките намаляват изкупуването. Това отчете пред журналисти в Кърджали министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо БозуковХристо БозуковПроф. д-р Христо Бозуков е служебен министър на земеделието и храните в кабинета на Огнян.

Според него, ако не се променят коренно нещата в сектора, "ще сме свидетели на залеза на това производство в България". На първо място, според министър Бозуков, е необходима адекватна политика в сектора и за пример посочи съседна Гърция. Пред медиите той подчерта, че усилията на министерството се насочват към китайския пазар, където с ориенталски тютюн вече търгуват съседките ни - Гърция, Турция и Македония. "Само България липсва, не знам по какви причини, и сега правим усилия да сключим и ние такива споразумения", посочи министърът.

Той потвърди, че утре ще се състои заседание на Консултативния съвет по тютюна. В дневния ред са заложени приемане на правилата, по които ще се води дейността на Консултативния съвет и вземане на решение за начина на разпределение на средствата за преходния период.

В Съвета участват производители, представители на бизнеса и на МЗХ. Ние ще се въздържим от гласуване и ще оставим на производителите сами да решат как да стане разпределението на средствата, посочи министър Бозуков.

Той бе в Кърджали заедно със заместник-министър Светла Янчева за участие в работна среща по теми за основните земеделски политики на България и ЕС и за перспективите пред тютюнопроизводството, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини