Китай и Саудитска Арабия сключиха сделки за 65 милиарда долара (снимки)

  • 16 март 2017 13:22

  • 13847
  • 4
Китай и Саудитска Арабия сключиха сделки за 65 милиарда долара (снимки)
© Gettyimages

Кралят на Саудитска Арабия Салман сключи сделки, чиято стойност се оценява на 65 милиарда долара, през първия ден от посещението си в Пекин.

Най-големият износител на петрол в света се стреми да затвърди връзките си с втората по големина икономика, отбелязва Ройтерс.

81-годишният монарх, ръководещ амбициозен план за икономически реформи, откакто преди две години се възкачи на престола, е на едномесечна обиколка в Азия. Визитите в страни, които са едни от най-бързо разрастващите се вносители на саудитски петрол, целят да популяризират възможностите за инвестиции в кралството, включително продажбата на дял в държавния гигант Сауди Арамко. Саудитска Арабия иска да увеличи продажбите на петрол за Китай, втория по големина пазар на черно злато, след като миналата година загуби пазарен дял в Русия.

На среща със Салман китайският президент Си Цзинпин го е уверил, че Китай е надежден и стабилен пазар за износ на петрол и двете страни трябва да задълбочат сътрудничеството. "От доста време Китай и ислямските държави се уважават и имат печелившо сътрудничество, и създадоха модел на мирно съвместно съществуване на различни култури", е отбелязал Си, според съобщение на външното министерство в Пекин.

Салман е изразил надежда, че Китай може да играе още по-голяма роля в близкоизточните въпроси. "Саудитска Арабия е склонна да работи усилено с Китай за насърчаване на глобалните и регионални мир, сигурност и просперитет", е заявил монархът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13847 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
муу-муу

2017.03.23 | 08:47

1
америка губи всички фронтове, ще дойде време когато ще пращаме помощи за тая провалена нация
ЗАЩО ЛИ Е ТАКА ?

2017.04.04 | 09:46

4
Целия нормален свят се стреми към Америка ,включително и комунистическите отрепки ! А крепостната и алкохолизираната сган не иска и да чуе за оставане в богатата и просперираща Русия -- погледа и е насочен към слабия Запад !
Крум Усаински-Крупник

2017.03.23 | 08:48

2
Цървули!!!От кого купува нефт Китай???И специално за безмозъчните русофилски олигофрени-Саудитска Арабия изнася нефт за Русия!!!Айде,Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина привършва нефта!!!Честито!!!

2017.03.23 | 08:48

3
Стига лая бе,скъсан цървул,да те е..а в помаря платен!

Добави коментар

Водещи новини