Река получи статут на юридическо лице

  • 16 март 2017 12:28

  • 2540
  • 0
Река получи статут на юридическо лице
© Gettyimages

Новозеландската река Уонгануи получи от парламента статут на юридическо лице и вече ще бъде третирана от закона по същия начин като компаниите, съобщава "Франс прес", цитирана от БТА.

"Тя ще е юридическо лице с всички произтичащи от това права и задължения. Този подход, който признава река за юридическо лице, е уникален", заяви министърът на правосъдието Крис Финлейсън.

Това е третата по големина река в страната и се почита от местното маорско племе. Маорското име на реката е Те Ауа Тупуа. Местното население (иуи) се бори да бъдат признати правата му върху нея от 70-те години на 19-и век.

"Новият статут е признание за дълбоката духовна връзка между племето Уонгануи и реката на предците му", каза министър Финлейсън.

Реката е уникално живо същество, "тръгващо от планините и стигащо до морето, включващо притоците и всичките му физически и метафизични елементи", гласи разпоредбата. Конкретното значение на този статут е, че интересите на реката ще бъдат защитавани в юридическите процедури от един адвокат, представляващ племето, и още един, представляващ държавата. Местното племе иуи получи 80 милиона новозеландски долара (52 милиона евро) за съдебни разноски след дълъг процес, както и сумата от 30 милиона долара за амелиоративни работи за реката.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2540 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини