Всеки пети страда от безсъние

  • 16 март 2017 12:23

  • 4998
  • 0
Всеки пети страда от безсъние
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Всеки пети европеец страда от някакво разстройство на съня, като най-често срещаните са хроничното безсъние и обструктивната сънна апнея. Това каза в националния пресклуб на БТА д-р Петър Чипев - специалист по медицина на съня във Военномедицинска академя.

Няма точни данни за броя на засегнатите от разстройства на съня в България, но европейските данни могат да бъдат съотнесени и към нашата страна, допълни лекарят и посочи, че до 30 на сто от популацията е с хронично безсъние, а 17 на сто от мъжете и 9 на сто от жените до 50-годишна възраст - с апнея.

Апнеята е проблем, свързан с дишането на пациента, който се проявява по време на сън и води до дневна сънливост, каза още д-р Чипев. По думите му при наличие на апнея се увеличава рискът от поява на артериална хипертония или диабет. Многократно нараства и опасността от катастрофиране заради заспиване на шофьор, страдащ от апнея.

Фондация "InSpiro", с подкрепата на Пациентски организации "Заедно с теб" започват кампания за популяризиране на социално значимата болест "Обструктивна сънна апнея", каза Пенка Георгиев, председател на "Заедно с теб".

Последвайте канала на

Десислава Станева
4998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини