Турция заплаши да анулира споразумението с ЕС за миграцията

  • 16 март 2017 07:06

  • 9967
  • 1
Турция заплаши да анулира споразумението с ЕС за миграцията
© Getty Images/Guliver

Турция може да анулира споразумението с ЕС за реадмисия на мигранти, а също така е в процес на преразглеждане на споразумението за помощ на бежанците, възлизаща на 6 млрд. долара, каза външният министър на страната Мевлют Чавушоглу в интервю за телевизия "Канал 24", цитирано от Ройтерс.

Заплахите на Чавушоглу идват на фона на острото напрежение и дипломатически конфликти между Турция и няколко страни от ЕС, отбелязва Ройтерс.

"ЕС ни губи времето по въпроса за визовата либерализация. В настоящия момент ние не спазваме споразумението за реадмисия и преразглеждаме сделката за бежанците", каза министърът.

В сряда за преразглеждане на споразумението с ЕС за мигрантите се изказа и турският министър по европейските въпроси Омер Челик.
Споразумението, сключено през март м.г., позволи съществено намаляване на притока на мигранти и бежанци към Европа, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

"Може да прекратим еднократно това споразумение. Все още не сме информирали европейските си партньори, всичко е в нашите ръце", заяви Чавушоглу в интервюто си. "Отсега нататък може да кажем "не го прилагаме повече и всичко е свършено", добави той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9967 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2017.03.17 | 09:29

1
Православните водеха войни и с католици, и с мюсюлмани. Като католиците подпомагаха мюсюлманите с оръжия. Защо не ви е-а майката и на католиците, че и на мюсюлманите. Предишни приятели сега врагове, не знаят къде ги сърби. И това е много хубаво. НО.

Добави коментар

Водещи новини