Унгария трябва да изплати по 10 хиляди евро на кандидати за убежище с отхвърлени молби

  • 15 март 2017 14:22

  • 9891
  • 5
Унгария трябва да изплати по 10 хиляди евро на кандидати за убежище с отхвърлени молби
© Gettyimages

Европейският съд по правата на човека постанови, че Унгария трябва да изплати на двама кандидати за убежище от Бангладеш по 10 хиляди евро. Причината за това е, че молбите им са били отхвърлени, тъй като те не са били предпазени от унизително отношение по време на 23-дневното им задържане, предаде ДПА.

Правителството в Будапеща изрази недоумение от решението.

Двамата мъже пристигнали в унгарския граничен град Рьоске през септември 2015 г., прекосявайки Европа по така наречения Балкански маршрут. След това били задържани за период от над три седмици, преди да бъдат върнати обратно в Сърбия, откъдето дошли.

"Подателите на молбите не са се ползвали от практически гаранции, които биха ги предпазили от излагане на реалната опасност да бъдат подложени на нечовешко или унизително отношение", пише съдът в мотивите си, посочвайки, че условията, в които били държани в Унгария наподобявали затвор. Там се казва също, че двамата кандидати не са имали достъп до външни хора, дори до адвокати, нито им е било разяснено по подходящ начин каква е процедурата за предоставяне на убежище. Само на един от тях била дадена листовка с информация по въпроса, но това действие на практика било безполезно, тъй като той бил неграмотен.

Унгария се превърна в една от основните точки за бежанците, през които те опитваха да достигнат по-богатите държави от Северна Европа през 2015 г., преди страната да запечата границите си с цел да спре потоците от хора, посочва БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9891 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Димитър Борисов

2017.04.09 | 20:21

5
Богатите държави от някой бежанци имат сметка. Но по някога лакомо дупе ака кръв. Пресни случаи са тероризма в Европа. Кои каквото търси това си намира. 09.4.2017г.
Смях

2017.03.23 | 22:14

4
Да видим как ще ги накарат да платят.А, и от кога има война в Бангладеш ?

2017.03.23 | 22:14

3
Защо се премълчава факта че са влезли нелегално в страната и така са нарушили законите? Би трябвало ТЕ да бъдат изправени пред съда. Нека си ги прибере държавата към която са се запътили -Германия, Франция , или Швейцария. Унгария е била само транзитна държава за тях и няма л
Емил

2017.03.23 | 22:13

2
Скапа се този европейски съюз!Пълно е с талибани вече а правитеслсттвата си затварят очите за всичко което праввт тези маймуни!

2017.03.23 | 22:13

1
ес продължава самоубийствения си поход явно господата още не са схванали че не са в позиция да налагат от доста време и оцеляването на ес е химера че и продължават разстройство да ръсят

Добави коментар

Водещи новини