НЗОК навършва 18 години

  • 15 март 2017 10:24

  • 5548
  • 2
НЗОК навършва 18 години
© Novini.bg

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) навършва 18 години, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

На 15 март преди 18 години д-р Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен (сегашният служебен министър на здравеопазването) заедно с екип съмишленици даде старта на Националната здравноосигурителна каса. С нейното създаване (Закон за здравното осигуряване от 1998 г.) в България бе възстановен общественият договорен модел, престанал да съществува през 1947 г.

Сменена бе философията на здравната система – от командноадминистративна, тя се утвърди като здравноосигурителна, на солидарен принцип – плащат всички, потребява този, който има нужда.

Учредяването на институцията „семеен лекар“ даде възможност на българските медици да престанат да бъдат „здравни работници“. Първоначално лекарите в извънболничната медицинска помощ, след това – и в лечебните заведения за болнична помощ, заеха достойното си място на главни участници в системата на здравеопазването.

НЗОК се превърна в свързващо звено между медиците и техните пациенти, за постигане на по-високи стандарти в българското здравеопазване. Призвана по закон да защитава правата на здравноосигурените, касата и до днес се стреми да осигури на гражданите достъпни, качествени и достатъчни по обем здравни грижи, за които лекарите да получават достойно признание и авторитет.

Поднасяме поздравления към всички основатели на НЗОК, към всички директори и управители на институцията през тези знаменателни 18 години, както и към служителите, които със своя висок професионализъм и лоялност допринесоха и допринасят за усъвършенстването на здравноосигурителната система.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5548 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.17 | 08:13

2
КРАДЛИВА,БЕЗДАРНА ОРГАНИЗАЦИЯ!

2017.03.17 | 08:12

1
значи вече е пълнолетна, носи административно-наказателна отговорност и можем да я съдим ;)

Добави коментар

Водещи новини