Мнозинството шотландци са против независимост от Великобритания, сочи анкета

  • 15 март 2017 07:10

  • 4177
  • 1
Мнозинството шотландци са против независимост от Великобритания, сочи анкета
© Gettyimages

Мнозинството шотландци са против независимост от Великобритания, сочи анкета, публикувана днес във в. "Таймс" и цитирана от Франс прес.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обяви в понеделник, че ще поиска от шотландския парламент разрешение да организира нов референдум по въпроса за независимост в края на 2018 или в началото на 2019 г. Анкетата, извършена след съобщението на Стърджън, показва, че 57 на сто от шотландците са против независимост.

Шотландците отхвърлиха с 62 процента излизане от Европейския съюз на референдума във Великобритания през юни миналата година, когато 52 на сто от британците избраха Брекзит, напомня БТА.

Британската министър-председателка Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в незабавно се обяви против намерението на Стърджън и заяви, че то създава несигурност в момент, когато страната трябва да се обедини. "Независимост няма да означава присъединяване към ЕС", предупреди тя. Европейската комисия потвърди, че Шотландия ще трябва да внесе кандидатурата си за член на ЕС, ако се отдели от Великобритания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4177 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.15 | 17:02

1
:)Въпросът е, кое ще пожелаят повече UK или ЕС? Великобритания отдавна не империя и не знам откъде ще идват благинките за да просперира.

Добави коментар

Водещи новини