Първо гнездо на белоглав лешояд в Централен Балкан

  • 14 март 2017 20:35

  • 2677
  • 0
Първо гнездо на белоглав лешояд в Централен Балкан
©

Екип на федерация на природозащитните сдружения "Зелени Балкани" са открили гнездо на белоглави лешояди от програмата за възстановяване на лешоядите в Стара планина.

Гнездото е на две от птиците, наблюдавани редовно в района на площадката за подхранване край Тъжа. Сътрудник на проект "Нов живот за лешоядите" LIFE NAT/BG/649 съобщава, че двойка лешояди имат гнездо на земята с яйце в него.

Белоглавите лешояди не гнездят на самата земя, а в непристъпни скални ниши, което само по себе си е интересен факт. Птиците, които са в района на волиерата са млади, в тази част на Стара планина няма колония и никой не е очаквал скорошни опити за гнездене, информират от Зелени Балклани. Гнездото изградено на самата земя е в основата на дъб, а в него имало здраво яйце, на което птицата е лежала и е отказала да изостави, дори при непосредственото и наближаване.

Тъй като гнездото е на земята, опасността яйцето или евентуалното малко лешоядче да бъдат изядени от наземни хищници е огромна, съобщават от федерацията.

Гнездото е на пътя на преминаващите стада домашни животни и яйцето може да бъде намерено от кучетата, които се движат с тях, както и от чакали и лисици. Към ситуацията трябва да се подходи изключително деликатно, белоглавите лешояди са защитен вид и е забранено разрушаването на гнезда и взимането на яйца.

След консултация със Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани и РИОСВ Стара Загора и след като на място е преценено, че двойката не би могла успешно да отгледа малко на това място, яйцето е взето и пренесено незабавно до инкубаторното помещение на Спасителния център за диви животни в Стара Загора, допълват природозащитниците. В близките дни се очаква да стане ясно, дали яйцето е оплодено и дали се развива нормално.

Има готовност за настаняване на малкото при приемни родители - белоглави лешояди в Спасителния център за диви животни. Птиците изградили гнездото са женска птица, получена като дарение от Зоопарка Злин през 2012 г. и освободена 2013 г. и мъжката птица е излюпена също през 2012 г. в Мадрид, Испания, транспортирана през 2013 година до България и освободена 2014 г. За двете птици вероятно това е първи опит за гнездене, което обяснява неумелите им опити да свият "семейно гнездо".

Подобни странности са типични за младите птици и първите опити за гнездене често завършват с неуспех.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2677 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини