Тереза Мей: До няколко дни кралицата ще утвърди закона за Брекзита

  • 14 март 2017 16:15

  • 9188
  • 3
Тереза Мей: До няколко дни кралицата ще утвърди закона за Брекзита
© GettyImages/Gulliver

Британският премиер Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в каза днес, че през следващите няколко дни кралица Елизабет Втора ще утвърди официално закона, който упълномощава правителството да започне преговори за напускането на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Когато законодателният акт, приет късно снощи окончателно от парламента, получи одобрението на монарха, Мей ще има правото във всеки момент да активира член 50 от Лисабонския договор и да започне преговори за условията по напускането на ЕС. Вчера неин говорител намекна, че такова решение вероятно ще бъде взето към края на месеца, а не през следващите няколко дни.

Днес Мей заяви пред депутатите, че "преди края на този месец" ще уведоми парламента кога ще бъде активиран официално член 50, за да започне "процесът, чрез който Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз".

Досега Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в е дала малко сведения за стратегията си в преговорите с Брюксел, но тя има списък с претенции: запазване на свободната търговия и сътрудничеството в сигурността, възвръщане на националния контрол върху имиграцията и възстановяване на суверенитета върху британското законодателство. От централата на ЕС възразяват срещу тези искания, припомни Ройтерс.

В речта си днес премиерът на Великобритания окачестви като "неправилно" произвеждането на референдум в Северна Ирландия за отделянето на тази област от Великобритания. Вчера най-голямата ирландска националистическа партия "Шин Фейн" призова за такъв референдум "възможно най-скоро".

Откакто на референдума за Брекзит, в който мнозинството северноирландци гласуваха за оставане в ЕС, "Шин Фейн" редовно призовава за референдум за отделянето на Северна Ирландия от Великобритания и присъединяването й към Република Ирландия.
"Не е правилно на този етап да има гласуване за границата", каза Тереза МейТереза Мей Тереза Мей - британски политик Тереза Мей (по баща Брейзър) е родена на 1 октомври 1956 г. в пред парламента в Лондон. Тя добави, че политическите партии в Северна Ирландия трябва вместо това да се съсредоточат върху постигането на споразумение за споделяне на властта в самоуправлението на тази територия.

Говорител на Мей каза още, че нейното правителство ще изпълни ангажимента си към регионалното правителство в Шотландия да го приобщи към процеса на преговорите с ЕС за Брекзита. Вчера шотландският първи министър Никола Стърджън призова за нов референдум за независимост на Шотландия.

Преди по-малко от две години в Шотландия се състоя референдум за независимост, в който мнозинството от хората гласуваха за оставане в Обединеното кралство.

Последвайте канала на

Нора Виткова
9188 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
.

2017.03.20 | 20:49

3
дъртия рептил на колко години стана, двеста има ли вече. ем цял живот други са и мили гъза , то да не е кат да копа на нивата.
Веселин Василев

2017.03.20 | 20:48

2
Е да де - една изкукала ще утвърждава.
Бачо Киро

2017.03.20 | 20:48

1
Ама тя жива ли е бе?

Добави коментар

Водещи новини