Рашко Младенов: Ръководството на Българския Лувър не се справя

  • 14 март 2017 10:04

  • 2572
  • 0
Рашко Младенов: Ръководството на Българския Лувър не се справя
©

Ръководството на националната галерия "Квадрат 500" не се справя както трябва, призна служебният министър на културата Рашко МладеновРашко Младенов Рашко Младенов е служебен министър на културата в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е през 1947 в ефира на БТВ.

„Не бързам да взимам решение, защото искам докрай да разбера за какво става дума”, каза министърът.

Той заяви, че е бил в галерията и е видял прозорци, запушвани с вестници. Разговарял е и с директорката, както и със Светлин Русев, който подаде оставка като ръководител на художествения съвет на галерията, след като проблемът стана публично известен. По думите на Рашко МладеновРашко Младенов Рашко Младенов е служебен министър на културата в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е през 1947 картините, които са повредени, могат да се възстановят.

Както стана ясно обаче, служителките, които съобщиха за проблема, бяха незабавно пенсионирани, защото уронвали престижа на Българския Лувър.

Повредата в климатичната система е станала на 7 януари. Температурата в музея се понижава, а това оказва влияние върху картините. Уредничките в музея Искра Захариева и Мария Димитрова съобщават за проблема на художника Недко Солаков. Няколко дни по-късно двете получили известия за пенсиониране, защото уронвали престижа на Националната галерия.

Правилното съхранение на картините изисква влажност на въздуха между 45-55% и температура между 18 и 22 градуса. Според системата за измерване на температурата по време на аварията тя е паднала до 15 градуса, каза Весела Радоева, ръководител на отдел „Комуникации” в Националната галерия.

„При отказа на определен брой конвектори, постепенно спада температурата. При това положение няма как веднага да настъпят някакви разрушения и колизии с живописния слой. С климатичната инсталация проблеми е имало и през предишните години, вероятно и през следващите ще има, тъй като не е подменена отоплителната система. Според вече пенсионираната уредничка в студените дни температурата е паднала много повече. „ Когато аз се върнах от болнични - на 19-и, установих, че температурата в залата беше 9 градуса. Проблемът е огромен. На риск са поставени най-ценните картини, които притежава България”, посочи обаче Захариева.

Най-тежко е състоянието на картините от фонда за чуждестранно изкуство в Зала 6. Някои от картините вече са свалени за реставрация, а върху други е залепена специална хартия, за да се следи промяната в състоянието им.

Всички пари, оставени от предшественика му Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, ще трябва трябва да покрият миналогодишните дългове, каза още Рашко МладеновРашко Младенов Рашко Младенов е служебен министър на културата в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е през 1947. „Много културни институти, които са си спечелили субсидията и не са им дадени в края на миналата година, сега трябва да им се дадат от този бюджет”, уточни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2572 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини