Каква пролет ни очаква?

  • 13 март 2017 14:49

  • 85546
  • 3
Каква пролет ни очаква?
© Novini.bg

В следващите дни ни очаква много динамично, бързо променящо се, влажно и до петък, относително студено време. Това каза пред Novini.bg климатологът доц. Георги Рачев.

Макар че температурите ще бъдат съвсем нормални за март, на хората им изглежда малко-по-студено. Днешният ден може да се окаже най-студеният за целия март. От утре ни очаква бавно затопляне, доста символично, с няколко градуса – на повечето места максималните температури ще достигнат 10 градуса, над Западна България валежите ще спрат. Във вторник, сряда, четвъртък и петък над Източна България ще вали. Много ценен дъжд, между другото, защото той попълва водните запаси, които и без това до днес са по-малко, отколкото трябва. Във високите части на Лудогорието ще вали сняг, но той ще бъде нетраен и бързо ще се стопи, заяви доц. Рачев.

По думите му в събота, неделя и понеделник ни очакват доста високи температури – максималните ще бъдат над 15 градуса. На 22 март, когато настъпва астрономическата пролет, на много места в западната половина на България отново ще превали. В периода между 24-28 март ни очаква относително стабилно време, с по-малко валежи и температури над нормата. Дори до този момент март е с 1-2 градуса по-топъл от обичайното, уточни климатологът.

Той посочи, че в планините времето ще е чудесно за спорт и отдих през идващия уикенд.

Ще изпратим месеца с няколко по-стабилни дни. Април очаквам да е малко по-топъл и с валежи над нормалните. Май месец се очертава същият – сравнително топъл, с около градус и половина-два над нормата и малко повече валежи. Като цяло, пролетта ще е малко по-топла в сравнение с предишните няколко години, прогнозира доц. Рачев.

По думите му, през март и април сняг може да превали само в планинските части.

По публикацията работиха Галя Георгиева и Константин Веков

Последвайте канала на

Novini.bg
85546 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.03.15 | 17:25

3
Гореща!!!
FM

2017.03.15 | 17:25

2
Цветна.
Иво

2017.03.15 | 17:25

1
Ей синоптиците и туристическия сезон взеха вече да прогнозират.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини