Морбили пълзи към границите ни

  • 13 март 2017 11:00

  • 151586
  • 1
Морбили пълзи към границите ни
© Gettyimages

Родни експерти се събраха вчера на спешно съвещание заради епидемия от морбили, която пълзи към границите ни от Румъния. Там хиляди бяха заразени от болестта.

Според доклад на европейския център за контрол причината е рязък спад в имунизациите. Миналата седмица бум отчетоха и в Унгария. Там цяла болница остана под карантина. Предполага се, че заболяването там е причинено именно от северната ни съседка, където жертвите са вече 17. Ето защо родните епидемиолози свикаха извънредно заседание, на което бяха обсъдени рисковете за страната ни.

За последно епидемия от морбили у нас имаше в края на 2009 и началото на 2010 г. Тогава бяха регистрирани нас 7 000 заразени и десетки загинали.

Експертите не изключват нов внос, но успокояват, че у нас покритието на ваксинирани против морбили е на добро ниво, което намалява риска от развитие на заболяването. Въпреки това имунизацията против морбили е комбинирана, а от началото на годината имаме регистрирани 3 случая на болни от паротит. За щастие рубеола все още не се е появявала на територията на страната. Всяка година обаче отчитаме единични случаи и на трите заболявания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
151586 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.14 | 13:13

1
не изсъхна ли,кьопек

Добави коментар

Водещи новини