Ученици опознаха света на пчелите с първата "Медена закуска" на евродепутата Мария Габриел

  • 10 март 2017 16:01

  • 3265
  • 3
Ученици опознаха света на пчелите с първата "Медена закуска" на евродепутата Мария Габриел
© Пресцентър ГЕРБ

Зам.-председателят на Групата на ЕНП/ГЕРБ в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която е и председател на Работната група по пчеларство в Европарламента, постави днес началото на национална кампания "Медена закуска". Първото събитие от интерактивната кампания за запознаване на подрастващите с приноса на пчелите за живота на земята и ползите от консумация на мед и пчелни продукти се проведе с четвъртокласници от 134 СУ "Димчо Дебелянов" в столицата.



Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова потопи децата във вълнуващия свят на пчелите чрез презентация, споделяйки с тях любопитни факти за живота в едно пчелно семейство, значението на пчелите за оцеляването на хората, видовете мед и техните полезни свойства. Особено внимание беше отделено на факта, че ако изчезнат крилатите насекоми, ще изчезнат и голяма част от любимите ни храни. По достъпен за децата начин бяха представени ключовите ползи от пчелите - 84% от растенията (плодове, зеленчуци и зърнени култури) и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването чрез пчели.

Пчеларите Теодора Тодорова, Симеон Тодоров и Димо Димов обясниха интересната технология на събиране на прашец и нектар от цветята и как пчелите контактуват помежду си. Учениците имаха възможността да се докоснат до няколко видове мед, собствено производство на пчеларите, и с интерес разгледаха пчелни продукти. Пчелна пита с мед беше най-атрактивния за тях продукт, който събуди жив интерес сред децата.



За да събуди още по-голямо любопитство у децата, Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова предложи образователна кръстословица с въпроси, изцяло свързани с живота на пчелите. Голямо въодушевление настъпи, когато евродепутатът предостави възможност на учениците да облекат истински защитни пчеларски облекла. Множество въпроси от децата за това как се разпознава качествения мед, как пчелите се ориентират в природата, къде се произвеждат отделните видове мед белязаха първото издание на кампанията.

"По-голямата част от нашите навици се формират в детството ни. Ето защо е от съществено значение от ранна възраст децата да имат отношение към важни въпроси, засягащи и самите тях. Повишаването на информираността сред по-малките за значението на пчелите за живота на планетата и полезността на меда и пчелните продукти за човешкото здраве е от ключово значение. Тази кампания е и в подкрепа на идеята на Европейския парламент за обявяването на 20 май за Международен ден на пчелата с цел популяризиране на значимостта на медоносните пчели, пчеларството, здравословните хранителни навици и местните хранителни продукти", коментира Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3265 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аз

2019.06.25 | 16:43

3

А Габриел каза ли на децата, че глифозатът убива пчелите и трови меда? А съответно и нас. Ала бала бутафории...

!!!

2017.03.11 | 10:07

2
ЕТО ПАК ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ В КОЯТО СА НАМЕСЕНИ ДЕЦА! СИГНАЛИЗИРАЙТЕ!!! НА ПЛАКАТИТЕ ЯСНО СЕ ВИЖДА ЕНП!
ГЕНЧО ОТ ГАРАТА

2017.03.11 | 10:07

1
КОЙ ЩЕ ПЛАТИ СМЕТКАТА ИЛИ ПРИВАТИЗИРАХТЕ ДЪРЖАВАТА. КОЙ

Добави коментар

Водещи новини