Река Върбица е заплашена от голямо замърсяване

  • 10 март 2017 14:51

  • 7270
  • 0
Река Върбица е заплашена от голямо замърсяване
© МОСВ (архив)

БД „Източнобеломорски район" предупреди институциите в областите Кърджали и Смолян за възможно замърсяване на водите в река Върбица. Предупреждението е изпратено до областните управители на Кърджали и Смолян, кметовете на общините Златоград, Кирково и Кърджали, управителите на ВиК дружествата и директорите на Регионалните здравни инспекции в Смолян и Кърджали.

Това се прави във връзка с постъпила информация в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район" /БД ИБР/ за изтичане на води от хвостохранилище „Ерма река". „Необходимо да се предприемат действия съобразно правомощията на съответните институции за предупреждаване на населението за възможно замърсяване на водите на река Върбица и ограничаване ползването им. Необходимо е ВиК Смолян и Кърджали и Регионалните здрави инспекции в двата града да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Върбица, като се вземе предвид източника на замърсяване и се дадат предписания за ползването им от населението", се казва в съобщение на Басейнова дирекция.

Експерти от лабораториите към ИАОС съвместно с БД ИБР вземат проби за анализ на водите от девет пункта за мониторинг: р. Ерма - преди хвостохранилището "Ерма река и след него, Гидюрска устие на река Върбица - преди Златоград, преди вливането на р.Неделинска при с. Върли дол и преди вливането й в язовир "Студен кладенец", при опашката на яз. „Студен кладенец", шахтови кладенци, разположени в терасата на р. Върбица за водоснабдяване на Златоград и други населени места.

Ще бъдат изследвани температура, разтворен кислород, рН, електропроводимост, неразтворени вещества, калциево-карбонатна твърдост, кадмий, олово, живак, никел, арсен, цинк, мед, свободни цианиди, манган, желязо, антимон, селен, хром (общ), хром (3+), хром (6+), съобщи 24Родопи.

Резултатите от анализите ще бъде публикувани на сайта на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район".
От община Златоград съобщиха, че вече са предприети мерки в тази посока и водоснабдителната мрежа на село Старцево и град Златоград се подава питейна вода само от шахтовия кладенец в река Неделинска.
От РЗИ Кърджали пък забраниха ползването на вода за питейни нужди в Момчилград и още 54 населени места.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
7270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини