Разбиха гръцко-испански канал за износ на змиорки за Китай

  • 10 март 2017 13:40

  • 5668
  • 0
Разбиха гръцко-испански канал за износ на змиорки за Китай
©

Над десет тона змиорки Ангуила ангуила (Anguila аnguila) на стойност един милон евро за тон, е изнасяла незаконно в Китай гръцко-испанска престъпна мрежа, разбита от гръцките и испански власти със съдействието на Европол, съобщава гръцкият в. "Етнос", цитиран от БТА.

При операцията са били открити и иззети над един милион евро, злато, луксозни коли и документи и са арестувани 17 души, девет от които в Гърция.

По данни на Европол базирана в Испания фирма е била снабдявана със змиорки Ангуила от поне четири страни, след което стоката била връщана обратно в Гърция, преопакавана и с надпис "прясна риба" и стигала по въздзух до Китай. Разследването е продължило десет месеца.

Змиорките Ангуила са защитен вид и европейското законодателствно забранява износа им в Азия. Според Европол през последните години се наблюдава рязък скок на каналите, по които нелегално се изнася такава риба.

Видът е с голяма търговска стойност, защото малките змиорки се продават в Европа на цена средно по 500 евро за килограм, докато в азиатските страни цената им стига до 1300 евро за килограм.

Последвайте канала на

Нора Виткова
5668 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини