1300 опасни катерушки дебнат децата в София

  • 10 март 2017 08:12

  • 2185
  • 1
1300 опасни катерушки дебнат децата в София
©

Над 1300 детски площадки на ужасите дебнат децата в София. Това показва карта на Столична община, на която са отбелязани тези опасни за здравето на децата места, пише „Телеграф”.

Детските площадки не отговарят на Наредба №1, която определя условията и реда за безопасност на тези съоръжения. Те спешно се нуждаят от реконструкция. Но проблемът не е само софийски, подобни „катерушки на ужасите” дебнат и в цялата страна.

Детски площадки в Асеновград например се разпадат като вафли и стават все по-опасни за малчуганите. Липсват свързващи болтове на съоръженията с пружини, ламаринените основи на пързалките, които са със стърчащи ръбове, люлките са откъснати. Заради разнебитените катерушки станаха няколко инцидента с деца, паднали от люлки или наранени от внезапно разпаднала се люлка.

След тежък инцидент с дете с фрактура на ръката и комоцио през 2013 година кметът разпореди да се изработят проекти за нови безопасни и тематични детски площадки. Бюджетът инвестира в 15 такива площадки общо 300 000 лева, всяка от тях с отделна сюжетна концепция, така че на малчуганите да им е забавно. Само година-две по-късно тези съоръжения също взеха да издъхват.

Комисията за защита на потребителите също се намеси и преди година направи проверка на опасните съоръжения. Резултатите обаче липсват, щом опасните детски съоръжения продължават да стоят и да носят травми на децата.

Последвайте канала на

Novini.bg
2185 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Цецо

2017.03.10 | 08:22

1
Във Варна има над 250 нови детски площадки от 2016 и града е за пример! Имат дори осветление!

Добави коментар

Водещи новини