Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главсек на МВР

  • 09 март 2017 10:18

  • 2932
  • 7
Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главсек на МВР
© Булфото (архив)

Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнала на бившия главен секретар на МВР г-н Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в, поради липса на извършено престъпление от общ характер.

В хода на извършената проверка от прокурор от ВКП и прокурор от СГП са снети писмени обяснения от сигналоподателя Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в, от министъра на вътрешните работи Пламен УзуновПламен Узунов Пламен Узунов е служебен министър на вътрешните работи в кабинета на Огнян Герджиков. Роден е, от директора на Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР и от директора на Дирекция“Инспекторат“ при МВР.

Според мотивите на СГП не е налице извършено престъпление по чл. 172 от НК.

„Не са осъществени от субективна и обективна страна и признаците на престъплението по чл.172 от Наказателния кодекс,а именно „който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева. Доколкото г-н Костов не е бил принуден да напусне, а е бил освободен, като решението е съвместно между представителите на изпълнителната власт и президента, в съответната изискуема от закона форма, без да обсъждаме, дали това решение е правилно или не е, доколкото законът не дава възможност на Прокуратурата да прави преценка относно целесъобразност, не са осъществени признаците на състава нито от обективна страна/ г-н Костов не е принуден да напусне, а е освободен/, нито от субективна страна / не се установи повод за освобождаването му да са изброените по-горе особености/,които да са мотивирали министъра или друго лице да го „принуждава“ да напусне. Дали изнесеното в сигналите за твърдени нарушения от страна на г-н Костов съответства на истината или не, дали тези сигнали съществуват или не, няма отношение към описаното по-горе деяние, макар че има отношение към законосъобразността на освобождаването на г-н Костов. Има отношение и относно това действително ли е налице хипотезата на чл. 36 ал. 6 т. 6 ЗМВР или извършил ли е г-н Костов действия, които накърняват престижа на министерството. Тази преценка, обаче следва да бъде направена от компетентния съд, както относно допустимост, така и относно основателност.“ се сочи в постановлението на прокурора.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2932 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
чоека

2018.03.09 | 16:18

6
Кой ги назначава такива посткомунистически кадри от МВР на такива вискоки и отговорни постове, с таа текезесарска физиономия.

2018.03.09 | 16:18

7
БОКО и ЦЕКО!!!

2017.03.13 | 14:53

5
Пуснаха я тая шафрантия в трета глуха.Да го лапа сополив.Орева за службичката си цела Европа.Нещастна Ковра.Ти не си мъж а...

2017.03.12 | 16:01

4
ЕГАТИ ЖАЛКИЯ НАГЛЕЦ !!!!!!

2017.03.12 | 16:01

3
В отговор на 2 . Толкова си малоумен като си мислиш че съдът в Хага ще се занимава с тоя господин Никой ????????

2017.03.12 | 16:01

2
АМИ ТУЙ ДА ВИДИШ...ЦАЦАРОВ ПАК ПОКАЗА ЧЕ Е ОТ БСП

2017.03.09 | 14:43

1
ПУТИНСКАТА НЕ ИСКА, ЕТО ЗАТОВА ИМА ЕВРОПЕЙСКА И СЪД В ХАГА

Добави коментар

Водещи новини