Парламентът на Унгария върна транзитите зони за имигрантите

  • 07 март 2017 13:19

  • 1471
  • 0
Парламентът на Унгария върна транзитите зони за имигрантите
© gettyimages (архив)

Парламентът на Унгария реши с голямо мнозинство да върне мярката за системно задържане на всички влезли в страната имигранти, предаде АФП.

Тази мярка бе премахната през 2013 г. под натиска на Европейския съюз, Върховния комисариат на ООН за бежанците и Европейския съд за правата на човека. Новият закон, който бе приет със 138 на 6 гласа и 22 въздържали се, предвижда имигрантите да бъдат разполагани в "транзитни зони" при границите със Сърбия и Хърватия, където ще бъдат задържани в очакване на окончателно решение по молбите им за убежище. Мярката ще се прилага както за новопристигащите, така и за вече влезлите в страната бежанци, които към февруари са 586 души.

Преди месец началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан Янош Лазар уточни, че имигрантите ще бъдат настанявани в обзаведени контейнери. През януари Орбан призна, че връщането на тази мярка, която е в нарушение на европейското право, ще е "открито против ЕС".

През 2016 г. 29 432 имигранти подадоха молби за убежище в Унгария, но огромното мнозинство от тях продължиха към Западна Европа. Само 425 получиха убежище в Унгария. По данни на унгарското вътрешно министерство от началото на годината в страната са пристигнали 345-ма имигранти.

Последвайте канала на

БТА
1471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини