Вижте няколко съвети за оцеляване при лавини

  • 06 март 2017 09:50

  • 1347
  • 0
Вижте няколко съвети за оцеляване при лавини
©

Опасност от лавини ще има във всички планини у нас през почивните дни, предупредиха от Планинската спасителна служба (ПСС) пред "Монитор". "В края на седмицата се очакват нови снеговалежи и вятър, което повишава опасността от лавини", обясни дежурният Тервел Тотев от ПСС.

През почивните дни има най-много любители на ските и сноубордите в планините, затова от спасителната служба предупреждават всички да са особено внимателни.

Сформирането на лавина зависи от много фактори и от конкретния склон, но обикновено у нас най-рискови са северните и североизточните склонове.

Скиорите и сноубордистите трябва да бъдат внимателни и около планинските скатове с наклон над 30-45 градуса, които са предпоставка за свличане на снежна маса. Експертите съветват туристите да тръгват добре облечени и да носят все по-популярните у нас ABS раници с балони, които държат туриста на повърхността на снежната маса, в случай че бъде затрупан от такава.

Скиорите и сноубордистите трябва да носят лопати и трансмитери, т. е. уреди, които излъчват сигнал, който да помогне при откриването им, ако бъдат пометени от лавина.

Затиснатите от купчина сняг трябва да обгърнат гърдите си с ръце и да покрият лицето си с длани, за да създадат т. нар. въздушен джоб, с което ще си осигурят въздух за около половин час.

Ако туристите са частично затрупани, те трябва да се ориентират с викове в коя част от снежната маса се намират спътниците им. Такъв беше случаят с тримата туристи, застигнати от лавина в Рила в събота.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини