ПСС препоръчва на туристите да се движат по зимната маркировка в планините

  • 04 март 2017 11:43

  • 4081
  • 0
ПСС препоръчва на туристите да се движат по зимната маркировка в планините
© Булфото (архив)

Условията за туризъм са добри, но препоръката на Планинската спасителна служба /ПСС/ към туристите е да се движат само по зимната маркировка, за да избегнат опасните от лавини места. В планините все още има много сняг - от около 1,20 м , и условията за ски са добри, каза за БТА спасителят от ПСС Иван Драгошинов. Той разказа за случая от тази сутрин, когато бяха затрупани от лавина трима туристи.

Тази сутрин в 6.37 часа в централата на Планинската спасителна служба /ПСС/ към БЧК се получи сигнал през телефон 112, като се обади едно момче, което каза, че трима души са тръгнали от хижа Мальовица нагоре към върха, но се е активирала лавина, която ги е затрупала в района на местността Камината. Момчето е споделило, че нищо му няма и не знае как се е отървало от лавината, но е казало, че не вижда другите си двама приятели и не знае къде са те.

Иван Драгошинов разказа, че е помолил момчето, което се е обадило, въпреки че е било в леко шоково състояние, бързо да слезе към хижа Мальовица, откъдето да се сформира група, която да окаже помощ, защото това е най-близкото място до инцидента с лавината. След 10-15 минути се обади момиче, което каза, че е в лавината и е затрупано от нея до кръста, каза спасителят. Той добави, че момичето е споделило, че много го боли крака и е предположило, че може би е счупен. Така стана ясно, че момичето е вторият турист, пострадал от лавината, каза Драгошинов. Той обясни, че момичето е казало, че не вижда другите си двама приятели и не е знаело, че преди това единият от тях е разговарял по телефона със спасителя Иван Драгошинов.

Препоръчах на момичето да си "пази батерията" на телефона, за да може да има връзка със спасителите, разказа Драгошинов. Той обясни, че след това е тръгнал екип от Боровец, бил е сформиран и екип с лавинно куче, който е имал готовност да тръгне за мястото на инцидента. Но нашият колега-спасител, който първи стигна до мястото, се обади и каза, че и третото момче е успяло да се изрови от снега, не е пострадало и е в добро състояние. Сега се транспортира пострадалото момиче към хижа Мальовица, а оттам към школа Мальовица, за да бъде закарано до болница, обясни спасителят.

Той съобщи, че затрупаните от лавината трима туристи са между 20 и 37 години, но са опитни планинари. "Това е нелеп случай, защото отдолу "планината дреме" и тримата туристи са "бутнали" лавината, тъй като няма добро сцепление между стария и новия сняг", коментира Драгошинов.

Последвайте канала на

БТА
4081 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини