Алжирски войници убиха девет ислямистки бойци

  • 28 февруари 2017 20:24

  • 1662
  • 0
Алжирски войници убиха девет ислямистки бойци
©

Алжирски войници убиха днес девет ислямистки бойци при операция в планински район източно от столицата, който някога беше бастион на Ал Каида, заяви алжирското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Войниците открили автомати "Калашников" и други огнестрелни оръжия, както и боеприпаси, посочва министерството в разпространено от агенция Алжери прес сервис изявление.

Операцията е извършена в Азефун, в района Тизи Узу, на 100 км източно от Алжир, само ден след като атентатор самоубиец беше застрелян при опит да взриви пояса си с експлозиви в полицейски участък в североизточния град Константин.

Екстремистките нападения и атентати не са толкова чести след края на войната на Алжир през 90-те години срещу въоръжените ислямисти, в която загинаха над 200 хиляди души.

Но северноафриканският филиал на Ал Каида, "Ал Каида в ислямски Магреб", и малки отряди от бойци, които са се съюзили с "Ислямска държава", все още са активни, най-вече в отдалечени планински райони и пустинните южни области близо до държавните граници.

Планините около Тизи Узу бяха крепост на командирите на "Ал Каида в ислямския Магреб" и предишни радикални ислямитски групировки, действали през 90-те години.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини