НЗОК и БЛС подписаха Националния рамков договор в здравеопазването

  • 28 февруари 2017 16:44

  • 6389
  • 0
НЗОК и БЛС подписаха Националния рамков договор в здравеопазването
© МЗ

В Министерството на здравеопазването беше официално подписан Националният рамков договор за 2017 година, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.

„За сключването на договора бе положен колосален труд. Изключително съм доволен, че отношенията между лекарите и Националната здравноосигурителна каса се договарят чрез диалог и с това се слага край на административно-командния модел, който бе наложен в здравеопазването от 2015 година насам“, подчерта вицепремиерът и здравен министър Илко СемерджиевИлко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен, който бе гарант за преговорния процес. „България вече не е тоталитарна държава“, допълни той. Министър Семерджиев определи успехите на двете преговарящи страни като изключителни.

Според председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев договорът дава началото на тенденция за увеличаване на значимостта на извънболничната помощ, както и начин да се стопира дефицитът на средства в системата. С влизането в сила на НРД 2017 отпадат лимитите в болниците. „На практика лечебните заведения ще работят вече в безлимитна ситуация“, обяви д-р Грозев. Удовлетвореност от условията в новия договор сподели и председателят на Надзорния съвет на НЗОК д-р Михаил Христов. „За първи път от 18 години, откакто съществува Здравната каса, се постигна договореност с БЛС за самоконтрол“, каза управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Лечебните заведения ще могат да надхвърлят бюджетите си с 3 на сто. Ако се стигне до преразход, с БЛС ще се договаря намаляване на цените на клинични пътеки, заради които се е стигнало до надхвърляне на бюджета.

Припомняме, че един от огромните проблеми, наследени от предишното ръководство на МЗ, беше неспазването на бюджетната дисциплина. Заради допуснатите миналата година и прехвърлени за 2017-та дефицити, през януари от бюджета на НЗОК бяха изплатени 51 889 000 лева, а още 19,8 милиона лева трябва да се изплатят след 1 април, т.е. общо над 71 милиона лева. С подписването на НРД е осигурена финансова рамка в границите на бюджета на НЗОК. Договорени са средства за увеличение на първичната извънболнична помощ с над 13 милиона лева. За специализираната извънболнична помощ договореното увеличение е над 19 милиона лева. Осигурени са и 1 милиард 613 милиона лева за болничната помощ. Въвеждат се прогнозни бюджети на лечебните заведения на тримесечие. Предвижда се и възстановяване на неоснователно получени суми над регулативните стандарти отново на тримесечие за извънболничната помощ. С Националния рамков договор отпада и пръстовият автентификатор в извънболничната помощ. Ще бъде въведен и персонифициран аналитичен финансов документ, който ще се издава от лечебното заведение и ще бъде подписван от пациента при изписването му.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини