Вила Ямбол e най-успешната изба за 2017

  • 24 февруари 2017 14:39

  • 3938
  • 0
Вила Ямбол e най-успешната изба за 2017
©

Експертите във винения бранш се събраха тази седмица, за да наградят най-добрите вина на 2017 година. Конкурсът, който се провежда всяка година като част от международното изложение Винария, цели да дегустира и отличи най-добрите вина на пазара. Той е по инициатива на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), а тази година дегустациите се реализираха в партньорство със Съюза на енолозите в България.

Двете марки вина на изба Вила Ямбол, а именно Villa Yambol и КАБИЛЕ, се отличиха в конкуренция с 360 вина, оценявани от 24-членно жури, 15 от които са членове на Съюза на енолозите. Петима са носители на приза „Енолог на годината“, като сред чуждестранните експерти в комисията бяха дегустатори от Франция, Англия, Чехия, Италия, а председател на международното жури бе д-р Димитър Гайдарски.

Най-старата винарска изба в южна България, която е наследник на вековни винени традиции, тази година задмина всички участващи винени производители, като взе 1/5 от отличията, а именно Златен ритон, 9 златни медала и 4 сребърни за своите вина, както и два златни за ракиите си с марка Стралджанска. Именно затова браншовата организация връчи на избата и своята най-висока и ексклузивна награда „Бъчва на годината“, която се дава ежегодно за най-успешната изба у нас.

Носителят на най-високото отличие сред вината е КАБИЛЕ, която марка постигна фурор още с първото си участие в дегустационен конкурс. Освен отличителният приз за най-добро бяло вино от реколта 2016 година, тя взе още три златни медала. От избата обявиха, че са участвали в дегустациите само с 5 проби на новата си марка, от които четири получават злато. С ритон пък си тръгна КАБИЛЕ Шардоне и Совиньон блан реколта 2016.

„Това е изключително признание за новото ни вино и най-вече за неговите качества, които са дело на неуморимия труд на нашите енолози“, разказа за постиженията изпълнителният директор на Вила Ямбол, посрещайки официалната делегация на Винария на своя щанд, където екипът му представят с вълнение анотациите на КАБИЛЕ пред водещи партньори, винени журналисти и ценители. Новото вино до две седмици ще е налично и в националната търговска мрежа, увериха от избата.

Винената им марка Villa Yambol, която е носител на над 70 престижни златни и сребърни медали от международни конкурси и взе „Златен Ритон“ през 2016 година, е участвала с 18 проби, от които шест са носител на злато и четири на сребро в тазгодишното издание на конкурса.

Малко известен, но интересен за любителите на вина факт е, че Вила Ямбол е един от водещите износители на качествени червени, бели и розе вина в над 20 страни. През 90-те години на XX век над 70% от вноса на вина в скандинавските страни се изпълнява именно от тази изба. Още по-впечатляващо е, че през последните няколко години основен партньор на компанията са и английските гиганти хипермаркети, за които вино Villa Yambol се изнася както наливно, така и бутилирано, но под частни марки, пазени в тайна. Зад това силно международно присъствие неизбежно седи високо ценено и доказано през годините качество. То се гарантира от експертите на избата, които от години развиват и отглеждат над 10 000 дка лозови масиви, към които миналата година добавиха още от сорта Шардоне, за да отговорят на търсенето му.

Последвайте канала на

Novini.bg
3938 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини