Църквата провежда тържества в чест на Свети Серафим

  • 23 февруари 2017 15:54

  • 2404
  • 0
Църквата провежда тържества в чест на Свети Серафим
© Свети синод

Една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия – св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец се навършва на 26 февруари, съобщиха от Светия синод.

В течение на целия ден на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му.

По повод годишнината от прославлението на св. Серафим с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод на БПЦ-Българска патриаршия ще бъдат организирани празненства с участието на представители на Руската православна църква и Света Гора Атон.

В събота, 25 февруари, в Руския културно-информационен център, ще се състои юбилейна научно-богословска конференция, посветена на годишнината от прославлението на св. Серафим. Международната конференцията, в която ще вземат участие духовници, изтъкнати учени историци и богослови, се организира от Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София в рамките на програмата «Возвращение забытых имен». Начало конференции в 10.00 ч.

От 16.30 ч. в Руския храм-подворие "Св. Николай" ще започне Всенощное бдение, което ще бъде оглавено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян.

Същия ден от 19 ч. ще се състои концерт в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. В него ще вземат участие мъжкия камерен хор „Възкресение» от гр. Днипро под диригентството на А. Воскресенска и хора на храма-подворие „Свети Николай” с диригент В. Ченова-Стефанова.
В деня на прославлението на св. Серафим ще бъде отслужена съборна света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където преди точно една година се състоя и тържественото прославление на светеца. Празничната богослужба ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение с Негово Преосвещенство Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав и архиереи на БПЦ. Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в светата Литургия.

В 12,00 ч. ще бъде отслужен и молебен при гроба на светеца в криптата на Руската църква, възглавен от Българския патриарх Неофит. В края на молебена ще бъде осветена новата икона на св. Серафим, която ще стои над гроба му.

В течение на целия ден след това на всеки кръгъл час ще бъде отслужван молебен към светеца и вярващите ще бъдат помазвани с осветен елей от кандилото при гроба му. Храмът на 26 февруари ще бъде отворен от 7,00 ч. до 21,00 ч.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2404 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини