Колко са самолетите в света в момента?

  • 17 февруари 2017 17:06

  • 5664
  • 0
Колко са самолетите в света в момента?
© Getty Images

Хората пътуват по въздух от близо 100 години, но вече властват в небесата. Излезте навън и погледнете нагоре по всяко време в безоблачен ден и несъмнено ще видите следите от преминаващ самолет, пише Daily Telegraph.

Тази година пътническите самолети ще превозят близо четири милиарда пътници, сочат данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). Това е близо два пъти повече, отколкото преди едва 12 години и малко над половината от населението на света.

Колко са всички самолети?

Въпросът, разбира се, не е прост. Въпреки данните за регистрация и производство, проследяването на всеки един самолет в света не е лесна задача. Според анализаторската компания Ascend общият брой на самолетите, които в момента са на служба, е около 23 600. Тази цифра включва пътническите и товарните машини. Още около 2500 самолета са на склад.

Според други данни на авиационния сайт airliners.net, който включва всички пътнически и военни самолети, но не и леките машини, в света има около 39 000 самолета, а в хода на историята в небето са летели 150 000 самолета.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
5664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини