България подхваща данъчното законодателство в ЕС

  • 17 февруари 2017 13:08

  • 2834
  • 2
България подхваща данъчното законодателство в ЕС
© Министерство на финансите

Със средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г. в централния бюджет са предвидени средства за обезпечаване на подготовката и провеждането на председателството. Това заяви министърът на финансите в служебното правителство Кирил Ананиев в разговор с генералния директор на ГД „Данъчно облагане и Митнически съюз" към Европейската комисия Стивън Куест.

Той и екипът му са на посещение в България по покана на Министерството на финансите във връзка с подготовката на страната ни за председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.

„Тук съм, за да помогна за подготовката на българското председателство, което започва през януари 2018 г. Целта на това първо посещение е да бъдат обсъдени досиетата в областта на данъците и митническите въпроси, които евентуално биха могли да попаднат в рамките на българското председателство, включително такива важни въпроси, като измамите с ДДС, правилата за корпоративно данъчно облагане и по-тясното митническо сътрудничество. България ще играе важна и видима роля и настоящото ранно установяване на връзка с Комисията е чудесна инициатива. С нетърпение очакваме да продължим нашето близко сътрудничество, като ще окажем възможно най-голяма подкрепа, така че българското председателство да бъде успешно," заяви Стивън Куест.

В разговорите в Министерството на финансите участваха ръководителят на Представителството на ЕК в България Огнян Златев и заместник министър-председателят по подготовката на българското председателство Деница ЗлатеваДеница Златева Деница Златева е служебен заместник министър-председател по подготовката на българското, която подчерта, че подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС e идентифицирано като водещ приоритет за целия служебния кабинет. „Съставихме подробен анализ на аспектите на подготовката, в които има неизяснени въпроси и забавяне. Отличната комуникация между ресорните министерства ще ни позволи в максимално кратък срок да се справим с предизвикателствата, които в голямата си част са свързани с институционалната координация и ясното разпределение на финансовите средства по различните направления на подготовката. Помага ни това, че в работата си се ръководим от принципа на приемствеността. Наясно сме колко е важно на фона на промени в изпълнителната власт в този ключов момент на членството ни в ЕС подготовка на Председателството да не бъде възпрепятствана от политически фактори. Това е причината да влагаме усилия в обезпечаването работещите по Председателството екипи с достатъчен брой квалифицирани кадри. Отбелязваме като успех, че в политическата програма на триото са заложени въпроси от ключово значение за България като общоевропейските мерки за гарантиране на справедлива система за корпоративно данъчно облагане, както и осигуряване на надежден режим за справяне с данъчните измами", каза вицепремиерът Златева.

На експертната среща, проведена в Министерството на финансите бяха обсъдени приоритетните досиета в областта на данъците и митническите въпроси и възможностите за оказване на експертна и техническа помощ от ЕК. На срещата участваха директорът на дирекция „Данъчна политика" в МФ Людмила Петкова, директорът на Агенция „Митници" Розалия Димитрова, заместник-изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, както и служители от МФ и двете приходни агенции, част от екипа на българското председателство.

„Отчитайки стратегическите и програмни документи на Европейския съюз, предложенията и работната програма на Европейската комисия, глобалният контекст, както и един от основните приоритети на българското председателство - „Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност", усилията на българския екип ще бъдат насочени към постигането на значителен напредък по европейските инициативи в областта на прякото данъчно облагане за устойчив растеж, насърчаване на инвестициите и създаване на благоприятна бизнес среда чрез справедливо и ефикасно данъчно облагане на корпоративните печалби и предотвратяване на възможностите за укриване и невнасяне на данъци и отклонение от данъчно облагане при засилено административно сътрудничество и ефективен обмен на информация между държавите членки", подчерта на срещата Людмила Петкова.

Сред приоритетните области в шестмесечната програма на председателството е и постигането на единно пространство на ЕС по отношение на ДДС чрез реформиране на регулаторната европейска рамка по отношение на трансграничната търговия със стоки между държавите членки и въвеждането на един по-опростен, по-ефективен и по-устойчив на измами режим, който да доведе до намаляване на административната тежест и разходите за бизнеса и данъчните администрации, както и значително ограничаване на трансграничните измами с ДДС.

Участниците в срещата коментираха и възможните досиета в митническата област, които ще попаднат в обхвата на българското председателство. Сред идентифицираните теми са управлението на Митническия съюз, внедряването на предвидените в Митническия кодекс на Съюза ИТ-системи, вносът на културни ценности като част от пакета с допълнителни мерки за противодействие на финансирането на тероризма, международното митническо сътрудничество, законодателни инициативи на ЕК във връзка с обмена на информация между ЕС и трети страни. Бе подчертано, че българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. съвпада с 50-годишнината на Митническия съюз, което - заедно с факта, че България е външна за ЕС граница - би могло да бъде отбелязано с организирането на подходящо събитие.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2834 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Веселин Василев

2017.02.17 | 21:33

2
България - данъчното законодателство в ЕС.Смях в залата.
ЕВРОСЪЮЗА ЩЕ ФАЛИРА ЩОМ БЪЛГАРИЯ ДАНЪЧНОТО ЗАКОНО

2017.02.17 | 21:33

1
ЕВРОСЪЮЗА ЩЕ ФАЛИРА ЩОМ БЪЛГАРИЯ ДАНЪЧНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО .

Добави коментар

Водещи новини