Лавров: Не сме обсъждали санкциите с Тилърсън

  • 16 февруари 2017 18:38

  • 2124
  • 2
Лавров: Не сме обсъждали санкциите с Тилърсън
© gettyimages (архив)

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че в прагматичния, по думите му, разговор с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън не са обсъдили въпроса за икономическите санкции, предаде Ройтерс.

Лавров се срещна за първи път с Тилърсън днес в Бон в кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-20. "Срещата бе прагматична, в бизнес стил. Отбелязахме наличието на общи интереси, главно в борбата с тероризма", каза руският външен министър сред разговора си с американския държавен секретар. Той уточни, че двамата са обсъдили конфликтите в Сирия, Украйна и Афганистан. "В разговора Тилърсън потвърди готовността, изразена от новия президент на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в телефонен разговор с руския му колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, да преодолее проблемите в двустранните отношения с Русия", заяви още Лавров.

"Обсъдихме ситуацията с двустранните отношения, които бяха съществено подкопани от администрацията на предишния американски президент Барак Обама", отбеляза руският външен министър. Той посочи, че Путин и Тръмп ще се срещнат, когато преценят, че това е възможно. Съветникът на руския президент по въпросите на външната политика Юрий Ушаков заяви днес, че засега не е договорена такава среща.

"По въпроса за Сирия, Тилърсън изрази готовността на САЩ да подкрепят процеса в Астана", каза Лавров. Група от представители на Русия, Турция и Иран ще следи за спазването на примирието в Сирия и може да съдейства за намирането на политическо решение на конфликта. Това бе договорено на проведения днес кръг от преговорите в казахстанската столица.

"САЩ са заинтересовани да се включат в уреждането на конфликтите в Украйна и Афганистан", отбеляза Лавров след срещата с Тилърсън. Американският държавен секретар заяви от своя страна, че Съединените щати са готови да работят с Русия, ако има общи сфери за сътрудничество. По думите му обаче тя трябва да спазва ангажиментите, които е поела във връзка с Украйна.

"Докато търсим допирни точки, очакваме Русия да спазва ангажимента си по Минските споразумения и да работи за деескалация на насилието в Украйна", каза Тилърсън след срещата с Лавров. Държавният секретар на САЩ посочи, че е имал продуктивен разговор с руския външен министър, като двамата са обсъдили редица въпроси от взаимен интерес. Той не съобщи други подробности освен изказванията си за Украйна и не отговори на въпроси.

Репортери присъстваха на встъпителните думи на Лавров на срещата, но бяха помолени да напуснат, когато Тилърсън започна да говори, съобщи Ройтерс. Тогава руският външен министър попита държавния секретар на САЩ защо от журналистите е било поискано да напуснат. Много медии се оплакват, че Тилърсън не говори с репортерите, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2124 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lyubo Angelov - Член на АТАКА Бургас

2017.02.19 | 15:19

1
Няма друг приятел на България като Русия така да е навредил с ''приятелството си'' :)))!

2017.02.19 | 15:20

2
С такъв " приятел " врагове не ти трябват !

Добави коментар

Водещи новини