Уволнените областни управители: Опозориха ни незаслужено (видео)

  • 16 февруари 2017 14:37

  • 27168
  • 40
Уволнените областни управители: Опозориха ни незаслужено (видео)
©

Мотивът, с който бяхме освободени, е, че има сигнали за манипулация, като тези сигнали биха довели до нечестно провеждане на изборите. Не сме съгласни с мотивите, които бяха изложени в стенограмата. Можеше съвсем нормално в стенограмата да няма мотиви, но тогава пък служебното правителство щеше да бъде обвинено в политическа чистка. Това каза по време на пресконференция бившият областен управител на Варна Стоян Пасев. Самият факт, че има мотиви в стенограмата, е опозоряващ, добави той.

Припомняме, че вчера служебното правителство освободи от длъжност седем областни управители, а миналата седмица бяха сменени още 14.

Нашата задача е да изчистим името на институцията, тъй като остана лош привкус, че областните управители имат силата да манипулират изборите. Правомощията им обаче не достигат дотам. Ние нямаме касателство със самия изборен процес, подчерта Пасев. Очакваме да се изчисти името на областните управители, добави той.

Попитан дали освободените областни управители ще си търсят правата по съдебен ред, Пасев заяви, че първо трябва да стане ясно какво визира служебният премиер под сигнали. Ако е "една жена каза" – това е недостойно поведение за един премиер на републиката, подчерта бившият областен управител на Варна.

Не може по този начин да се петни името на хората. Мнението на обикновените хора показва, че пътят, по който сме вървели, е правилен, заяви бившият областен управител на Велико Търново Пенчо Пенчев.

Никой от нас не е сърдит за това, че е сменен, каза ексгубернаторът на Ямбол Димитър Иванов. С част от присъстващите колеги сме областни управители два мандата и никога досега при провеждане на избори не е имало упрек към нашата работа, затова за нас е недопустимо структурите на областните администрации да бъдат така петнени и клеветени. Нима преди два месеца, когато бяха проведени президентските избори, бяха манипулирани или имаше проблем с нашата работа, заяви Иванов. Не приемаме мотивите за освобождаването ни, но приемаме освобождаването с достойнство, с гордо вдигната глава за това, което сме свършили, добави той.

Бившият областен управител на Габрово Николай Сираков каза, че приема акта на освобождаване. Това е в правомощията на министър-председателя и това е най-нормалното нещо - ние сме в политическия екип на предишното правителство. Но има нещо, което изключително много ме притеснява – не толкова стратегиите, които се реализират или не се реализират в България, а моралът и ценностната система, които ние политиците изповядваме. Ние получихме на 14 февруари едно напомняне от Министерски съвет, че в случай, че областните или зам.-областните управители се кандидатират за народни представители, е необходимо незабавно след регистрацията им в Районната избирателна комисия да подадат молба за отпуск, като към нея приложат копие от удостоверението им за регистрация. Проблемът е в това, че аз не съм подавал молба за отпуск, а на 15-ти в 16.38 часа получих по електронна поща решение на Министерски съвет, че съм освободен с мотива, че съм си подал молба за отпуск, защото съм част от кандидат-депутатска листа. Към тази дата в област Габрово няма регистрирана нито една листа, така че няма как да се сдобия и с копие от удостоверение от РИК.
Това, което ме притеснява – първото е, че се използва се лъжа – без мотив щеше да е по-нормално. Притеснява ме и липсата на професионализъм. В 16.30 часа аз разбирам, че не съм областен управител, а през този ден съм извършвал разплащания, подписвал съм решения. Можеше много по-просто да станат нещата, ако човек спазва някаква морална система. Всички ние, които сме работили като областни управители с работата си сме защитавали тази институция, заяви Сираков.

Областният управител на Монтана Ивайло Петров пък обяви, че утре ще подаде оставка. Аз нямам вяра в това правителство и в този министър-председател. Не искам следващата сряда с поредна манипулация да бъда освободен по недостоен начин. За мен институцията областен управител е достойна институция и моите колеги го доказаха. Затова още утре ще подам оставка. Ще остана на поста до смяната ми от служебното правителство, заяви Петров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
27168 40

Свързани новини

Коментари 40

Добави коментар

2017.02.17 | 20:57

40
Хак да ви е,лапачи!

2017.02.17 | 20:57

39
Вие се радвайте че не сте разстреляни, защото точно това заслужавате!
нинов

2017.02.17 | 20:57

38
не съм за БСП те са комунисти и не се крият,по опасни са скритите комунисти герберските.

2017.02.17 | 17:17

37
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО СА ИЗОБЩО ТИЯ ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ И КАКВО РАБОТЯТ ?????? НА ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И КАК НЯМА ДА СЕ ВЪЗМУЩАВАТ ?????? ИДВА ПРОЛЕТТА -ВЪРВЕТЕ ДА КОПАЕТЕ !!

2017.02.17 | 13:24

24
Не може да копаят, ще си изцапат ръчичките!

2017.02.17 | 14:57

36
Опозорен е народа.Как се чувстват гражданите,които ровят в боклуци?

2017.02.17 | 13:25

27
щом курнелия ги сменя - значи крои лъжи за изборите

2017.02.17 | 13:28

35
А как ги назначиха, а ? С конкурс ли? По некадърност!

2017.02.17 | 13:28

34
курнелия ви сменя за да може да манипулира иаборите

2017.02.17 | 13:28

33
Не ги сменя тя, те просто си отиват при началника им!

2017.02.17 | 13:27

32
дали е незаслужено питайте избирателите в Разлог какво мислят за ГЕРБ

2017.02.17 | 13:27

31
Ако бяха кадърни нямаше да реват понеже държавната служба е сладка работа затова са се наострили.
иван

2017.02.17 | 13:27

30
комунизам-и-ги-нямаааа

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини