С едно изречение Тръмп зачеркна десетилетия близкоизточна дипломация

  • 16 февруари 2017 10:08

  • 3668
  • 3
С едно изречение Тръмп зачеркна десетилетия близкоизточна дипломация
©

Само с едно изречение и без да даде допълнително разяснение, президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския небрежно зачеркна десетилетия усилия на американската дипломация по близкоизточния мирен процес, следвана както от демократически, така и от републикански правителства, пише британският в. "Гардиън".

Застанал до израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Белия дом, Тръмп обяви, че му е безразлично дали преговорите би трябвало да бъдат насочени към решение с две държави, което отдавна е гарантирано от САЩ. Вместо това президентът даде да се разбере, че ще бъде оставено на израелците и палестинците да уредят "окончателната сделка", която преди време той обеща да постигне.

Тръмп почти не спомена палестинците, а на моменти коментарите му изглеждаха идентични с темите, отстоявани от израелското правителство: той спомена заплахата от Иран, подстрекаването в палестинските училища и необходимостта палестинците да признаят Израел за еврейска държава.

Новият американски президент се ангажира с фикс-идеята на израелския премиер - отблъскване на Иран, като същевременно предложи по отношение на палестинците формулировка, която почти не дава конкретни изгледи за истински преговори или траен мир.

Същинското съдържание обаче беше в това, което Тръмп не каза, а може би дори и не разбира. Нищо не бе споменато за палестинския стремеж за държава. Вместо това изявлението на американския президент подсили асиметрията в позициите на двете страни в близкоизточния конфликт, коментира "Гардиън".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
3668 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.02.21 | 14:11

3
Тръмп е олигофрен!
гост

2017.02.19 | 10:54

2
Браво на Тръмп,така се прави политика стига с този терор. Палестина е като Крим,но евреите са друго нещо.
асд

2017.02.19 | 10:54

1
Близкоизточния мирен процес е безконечна война.))))

Добави коментар

Водещи новини