"Файненшъл таймс": Тръмп и Путин - едно фатално привличане

  • 16 февруари 2017 09:32

  • 4257
  • 2
"Файненшъл таймс": Тръмп и Путин - едно фатално привличане
© Getty Images/Guliver

Централно място в англоезичната преса заема темата за отношението на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския към Русия.
"Време е Конгресът да разследва връзките на г-н Тръмп с Русия", пише в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс" и допълва, че когато в историята действия или политики на президента са преминавали границите, Конгресът е извършвал разследване и е искал обяснения от Белия дом. Настъпи моментът това да се случи отново, смята изданието.

През последната седмица американците станаха свидетели на отстраняването на съветника по националната сигурност на президента Тръмп Майкъл Флин и се шокираха от новината, че членове от предизборния екип и вътрешния кръг на Тръмп са имали многократни контакти със служители на руското разузнаване.

Публикувани след достоверна информация от американските разузнавателни служби, че Русия се е опитала да дестабилизира и повлияе на президентската кампания в САЩ през 2016 г., тези най-нови разкрития са повече от достатъчна причина Конгресът да разследва какво прави Москва и дали хора най-високо ниво в американското правителство са подпомогнали и насърчили интересите на страна, която се опитва да пречи на американската външна политика още от Студената война. Има спешна необходимост от намеса на Конгреса на високо ниво, пише вестникът. В идеалния случай трябва да се формира разследващ комитет от висши сенатори и от двете партии, в който да се включат и членове на Камарата на представителите, смята изданието. Някои републиканци в Сената започват да предприемат действия в тази посока. Демократите със сигурност също ще подкрепят идеята. Със или без сътрудничеството на администрацията обаче, простата и спешна задача на Конгреса, за да не бъде смятан за съучастник, е да стигне до дъното на тази криза, пише в заключение "Ню Йорк таймс".

"Страната се нуждае от отговори за Русия и Тръмп", пише друг водещ американски вестник, "Вашингтон пост". Новината, че членове от кръга на Тръмп са имали многократни контакти със служители на руското разузнаване в годината преди изборите можеше да е по-малко обезпокоителна, ако президентът ги беше обяснил или осъдил и беше приел необходимостта от безпристрастно разследване, смята изданието. Вместо това вчера сутринта той направи няколко публикации в Туитър, в които странно отрече информацията и атакува тези, които са я разкрили. По този начин той даде повече основания на републиканците и демократите да поискат отговори за тъмните и все по-тревожни връзки с Москва, пише вестникът.

Все още има много неща, които обществото не знае, смята "Вашингтон пост". Характерът на контактите например остава неясен. Няма преки доказателства, че предизборният екип на Тръмп е заговорничил с руски официални лица да повлияят на изборите, но дори и малкото известни подробности противоречат на предишните уверения на Тръмп, че никой от екипа му не е поддържал връзки с руснаците по време на кампанията. И все пак последните новини подчертават крайната необходимост от по-широко разследване и от двете партии на намесата на Русия в миналогодишните избори, пише "Вашингтон пост".

Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския смяташе, че може да прави както си иска в Белия дом, но отстраняването на съветника му по националната сигурност Майкъл Флин очерта някои ограничения във външната политика, коментира британският в. "Файненшъл таймс" в статия под заглавие "Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и едно фатално привличане". Може да се очаква, че това би смирило президента, но смирение и Тръмп никога не могат да "съжителстват" в едно изречение, смята изданието. Гневът на Тръмп срещу лицата, отговорни за изтичането на класифицирани материали, няма да му е от полза. Досега със скандалните си публикации в Туитър срещу службите и медиите американският президент единствено потвърди различни новини в американската преса за многократни контакти с Москва. Защо Тръмп отказва да има дори и минимални съмнения за един руски лидер, който нахлу в съседна страна и потъпка международните правила и норми? Нещата просто не могат да продължават така. Тръмп ще трябва да се промени. Може ли? И ако не, колко време е възможно да се продължава така, пита вестникът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4257 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.02.22 | 13:21

2
......Написа жълтия „ Ню Йорк таимс
321

2017.02.22 | 13:20

1
руските шпиони не спят - на това се надява и курнелия

Добави коментар

Водещи новини